Po povinném odkupu se akcie převedou na listinné

11.02.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Většina akcií akciových společností vzniklých z kupónové privatizace je v zaknihované podobě a jsou vedeny u Střediska pro cenné papíry. Dost často se ale stává, že management chce získat nad společností větší vliv a .....

...... tak vyhlásí veřejný odkup a následně převede akcie ze zaknihovaných na listinné. To by ještě nebyl problém. S tím ale souvisí povinnost akcionáře si takové akcie vyzvednout v sídle společnosti, jinak budou vydraženy na jeho náklady a zbylá (většinou dost malá) část peněz pak bude už bývalému akcionáři poukázána.

Před podobným problémem stojí naše čtenářka. Na našem serveru máte totiž možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V oblasti investování Vám radí odborníci z partnerské firmy Böhm & Partner.

Otázka:

"Vlastním kupónové akcie Pražské Teplárenské a.s. Je schválen povinný odkup těchto akcií za 1510 Kč a ukončení obchodování na RM . Můžete vysvětlit co to pro vlastníky akcií znamená a zda prodat či nikoliv."

Odpověď:

"Dosti často se nyní stává, že po těchto krocích následuje přeměna těchto cp na listinné a pokud si je v uvedené době nevyzvednete, tak jdou na Vaše náklady do dražby a vy obdržíte pouze peníze. To je tak nejhorší scénář. Může se také stát, že pouze se s nimi nebude obchodovat na veřejném trhu. V každém případě se výrazně sníží likvidita tohoto titulu a to nikdy (až na výjimky) kurzu titulu neprospívá."

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE