Ranní přehled: 05/01/11; ČEZ, Erste Bank, Orco

05.01.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Index PX: 1 254 bodů (+0,9 % d/d); objem: 2 829 mil. Kč

Komentář k trhu
Obchodování na pražské burze včera výrazně ožilo, když londýnské trhy poprvé v tomto roce otevřely. Aktivita dosáhla téměř 3 mld. Kč. Nálada zůstala pozitivní a index PX během dne posiloval až o 1,4 %. Až obchodování v USA mu sebralo část zisků, když konečný růst dosáhl 0,9 %. V čele zájmu zůstalo NWR, kde zobchodovaný objem dosáhl dokonce 1 mld. Kč, aktivní byly opět zejména institucionální hráči. NWR uzavřelo mírně pod svými denními maximy na 302 Kč (+5,2 %). Zájem investorů pokračoval také na ČEZu (+2,5 %, 820,1 Kč), který vyrovnával pokles polských energetik. Včerejší oznámení o dokončení stažení z projektu dostavby jaderné elektrárny v Rumunsku bylo očekávané, na obchodování tak tato zpráva neměla vliv, i když tento krok je vnímán z pohledů investorů pozitivně. Zelené pásmo udržela pak již jen Erste Bank (+0,4 %, 902 Kč) a KITD s AAA. Zájem o Komerční banku viditelně zeslábl, když titul odevzdal 0,4 % (4420 Kč). CETV se v průběhu dne dostalo na 404 Kč, v závěru však oslabilo na 399 Kč.

Erste Group: Neutrální/Pozitivní (Analytik: Milan Lávička)
Česká spořitelna (součást rakouské skupiny Erste Group) plánuje propustit v prvním čtvrtletí tohoto roku 550 lidí, což je zhruba 5 % z celkového počtu 10 760 zaměstnanců. Cílem propouštění je zvýšení efektivnosti a eliminace některých pozic a nepovede k zavírání poboček. V našem modelu jsme původně v tomto roce počítali spíše se stagnací počtu zaměstnanců. Dopad do hospodaření v tomto roce nebude díky odstupnému příliš výrazný, v následujících letech by se pak měly projevit úspory v řádu stovek milionů korun. Z pohledu celé skupiny Erste není tato úspora příliš významná a neočekáváme tak žádnou reakci trhu na tuto zprávu.

Orco: Negativní (Analytik: Pavel Ryska)
Ředitel společnosti Orco Property Group Jean-Francois Ott byl včera v Záhřebu zadržen chorvatskou policií. Dle vyjádření policie došlo k zadržení v souvislosti s vyšetřováním hospodářského trestného činu. Mluvčí Orka Česká republika Petra Zdeňková uvedla, že na schůzce se s policií Ott domluvil již dříve, nicméně policie včera Otta požádala o okamžitou spolupráci. Krok policie může souviset se sporem Orka s chorvatským Privatizačním fondem, který je podílníkem v projektu Suncani Hvar. Ve sporu Privatizační fond vinil Orco, že hotelový komplex na Hvaru nerekonstruoval podle dohody a navýšil dluhy, Orco naopak vinilo Privatizační fond, že neposkytl pozemky v dohodnutém stavu. Zpráva o zadržení p. Otta nemá podle našeho názoru efekt na fundamentální ocenění společnosti, nicméně vnímáme, že psychologicky na trzích nepůsobí příznivě. V reakci na zprávu včera akcie Orca na BCPP klesly o 2,2 %.

ČEZ: Neutrální (Analytik: Bohumil Trampota)
ČEZ prodal 9,15% podíl na projektu dostavby rumunské jaderné elektrárny Černavoda. Podle tiskové zprávy byly akcie prodány za nominální hodnotu (stejná hodnota za jakou je ČEZ nabyl). Mělo by se jednat o asi 43 mil. Kč. Záměr vystoupit z tohoto projektu byl oznámen již na konci září 2010 a transakce byla dokončena v závěru roku. Společnost obecně snižuje investice v zahraničí a zaměřuje se na domácí trh. Zprávu považujeme z hlediska dnešního obchodování za neutrální.

Autor článku

Atlantik FT  

Články ze sekce: INVESTICE