Makro: Japonsko uznalo pokrok Číny jako druhé největší světové ekonomiky

14.02.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Japonský ministr financí Kaoru Yosano v pondělí prohlásil, že Čína udělala v roce 2010 velký pokrok a její rozvoj bude klíčový pro celý asijský...

...region. Poté, co japonská vláda oznámila předběžná data za čtvrté čtvrtletí uznal, že čínská ekonomika předčila Japonsko a stala se druhou největší světovou ekonomikou. Japonsko ztratilo tuto pozici poprvé od roku 1968. Odborníci nevylučují, že Peking by mohl do roku 2030 předběhnout i Spojené Státy, pokud udrží silný hospodářský růst.

Nominální HDP Japonska činil za loňský rok 5474,2 miliard dolarů, zatímco v Číně $ 5878,6 mld. HDP Spojených Států v roce 2010 dosahoval $14 660,2 mld.

HDP Japonska ve 4Q klesl na ročním základu o 1,1% a následoval sestupně revidovaný růst 3,3% ve 3Q. Negativní výsledek odrážel zejména zpomalení vývozu a slabou spotřebitelskou poptávku. Yosano poznamenal, že údaje o HDP za čtvrtletí říjen až prosinec představují první negativní růst za pět čtvrtletí. Japonská ekonomika je v současnosti v útlumu, je ale přesto optimistický co do výhledu.

Bank of Japan i vláda zastávají názor, že je ekonomika zdánlivě v klidu, avšak v tomto čtvrtletí jistě poroste v tandemu se zvyšující se globální poptávkou. Domácí politická situace přestavuje riziko pro ekonomiku. Na finančních trzích panuje znepokojení, zda premiér Naoto Kan dokáže přesvědčit opoziční strany, prosadí návrh rozpočtu na rok 2011 a sjednotí vlastní stranu uprostřed politických skandálů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE