Z fondů do pojistek

01.03.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Poněkud výjimečný týden byl poznamenán 300milionovým dopingem do speciálního fondu státních dluhopisů ČSOB, jinak by statistika pokořila další 300milionový odliv.

I tak únorové mrazy nepřečkala další miliarda a půl, které si lidé vyzvedli zejména z fondů peněžního trhu a trochu i ze zajištěných fondů. Evidentně se prohlubují některé trendy z loňského roku. Fondy peněžního trhu s ročním výnosem jen maličko nad 1 % ztrácejí i zbytky své atraktivity. U standardních dluhopisových sice ročních 3,5 % nevypadá tak zle, ale pohled na 2% ztráty za poslední půlrok jistě vyděsí. Na korporátní zas nemá každý odvahu, ani kdybychom mu to opakovali denně místo večerníčku.

Zajištěné fondy jsou stále pod tlakem svého cca pětiletého metabolismu, kdy odcházející peníze nenahradí ani těch nových 200 milionů týdně, takže od začátku roku již celkem ztratily půl miliardy. Letošním světélkem na konci tunelu je tedy jedině třičtvrtěmiliarda do smíšených a akciových fondů. Ale znáte to: jen aby to nebylo světlo blížící se lokomotivy.


Kam lidé dávají peníze?


Na otázku, kam lidé vyzvednuté peníze dávají, máme stále stejné vysvětlení – do jednorázových pojistek. Jestliže do nich loni dávali 2,5 miliardy měsíčně, letos to může být (a asi bude) ještě víc, klidně přes 3 miliardy měsíčně. To by plně absorbovalo jak odliv peněz z konzervativních fondů, tak i další z nijak výhodných termínovaných vkladů. A protože bankovní pobočky zajišťují kolem 90 % obchodů s fondy, je toto schéma nabíledni.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (8. týden 2011)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Na co budou pojišťovny lákat?


Ovšem navíc všechny pojišťovny nemají k dispozici kobercové nálety bankovních poboček, takže se budou snažit i jinak. Nemají to snadné, protože jejich interní sítě nejsou příliš výkonné, musí tedy do boje nasadit těžší kalibry – vyšší výnosy. U pojistných produktů kratších než 6 let totiž nemusí dodržovat normativní omezení TÚM (technické úrokové míry), která je od loňského března jen 2,5 % p.a.

Tak minulý týden začala pojišťovna Uniqa nabízet jednorázovku Garant Fix, která už dá 4,08 % p.a., tedy přes 19 % za pětiletku. Na delší peníze by šlo tedy o přijatelný výnos na hladině dluhopisových produktů, jen ty ututlané daně a přece jen poněkud delší horizont. Ale to našemu spořínkovi nevadí.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (8. týden 2011)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -424
dluhopisové 281
smíšené 67
akciové -10
zajištěné 52
Celkem -34

Akciové trhy se dostaly pod tlak arabského domina, zejména šíleného libyjského plukovníka. Možná ale, že to vzaly jako dobrou záminku k očekávané korekci a pátek naznačil, že by nemusela být nijak výrazná.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE