Gallup – nezaměstnanost v USA je 10,2%

24.03.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Organizace Gallup, která patří k respektovaným jménům v oblasti konzultačních služeb a statistických průzkumů, zveřejnila své číslo o míře …

Organizace Gallup, která patří k respektovaným jménům v oblasti konzultačních služeb a statistických průzkumů, zveřejnila své číslo o míře nezaměstnanosti, které se díky odlišné metodice výpočtu značně liší od oficiálních statistik. Data naznačují, že situace na americkém pracovním trhu nemusí být až tak růžová, jak se může z oficiálních údajů zdát.

Hlavním rozdílem v metodice výpočtu je neupravování údajů o sezónní vlivy. Podle statistiky Gallup se nezaměstnanost ve Spojených státech pohybuje aktuálně na úrovni 10,2%. Oproti únorové úrovni se jedná o nepatrný pokles. Mnohem důležitější je ovšem trend, který směřuje vzhůru a především srovnání s hodnotu ze stejného období minulého roku, kdy se nezaměstnanost pohybovala na úrovni 10,3%. Je zřejmé, že se situace oproti předchozímu roku téměř nezměnila.

Obrázek 1: Nezaměstnanost v USA měřená organizací Gallup (Zdroj: www.gallup.com)


Obrázek 2: Oficiální míra nezaměstnanosti (Zdroj: Bloomberg)


Z grafu oficiální míry nezaměstnanosti je zřejmé, že ve srovnání s daty Gallup byly dosahovány lepší míry do května 2010. Následovalo období, kdy oficiální statistiky vykazovaly o něco vyšší míru nezaměstnanosti a přibližně od prosince 2010 je vývoj křivek naprosto odlišný. Oficiální statistika ukazuje výrazný pokles nezaměstnanosti z 9,8% na 8,9%. Data Gallup naopak ukazují na růst z 9,3% na 10,2%. Oficiální údaje uvádějí ve srovnání se stejným obdobím 2010 pokles míry nezaměstnanosti o 0,8% na 8,9%.

Zlepšení na americkém trhu práce nepodporuje ani další graf, který znázorňuje procento zaměstnanců na částečný úvazek, kteří si přejí pracovat na plný úvazek. Aktuální číslo se pohybuje na úrovni 9,7%, což je opět přibližně stejná hodnota jako před rokem.

Obrázek 3: Procento Američanů pracujících na částečný úvazek, kteří chtějí pracovat na plný úvazek (Zdroj: www.gallup.com)


Překvapením asi není ani další graf, který je kombinací výše zmíněných dvou. I v jeho případě jsme svědky takřka stejné hodnoty jako před rokem.

Obrázek 4: Broader Underemployment (Zdroj: www.gallup.com)


Z výše uvedených dat plyne, že se situace na trhu práce ve Spojených státech příliš nelepší. Na oficiální statistiky je třeba nahlížet s jistou dávkou zdravé nedůvěry a je vhodné podrobně prostudovat metodiku výpočtu jednotlivých ukazatelů. Pokřivení dat může být mnohdy významné. Jak již bylo naznačeno, Gallup používá při výpočtu ukazatelů jinou metodiku. Hlavním rozdílem je neupravování o sezónní vlivy. Data o zaměstnanosti Gallupu jsou navíc aktuálnější a zahrnují již část březnových údajů. Rozdílů je však více. Odlišný vývoj mezi oficiálními statistikami a daty Gallupu v posledních týdnech nicméně bezesporu stojí za pozornost.
 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE