Makro: Inflace Austrálie v 1Q meziročně vyskočila o 3,3 pct

27.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Spotřebitelské ceny Austrálie v prvním čtvrtletí předčily očekávání a zohlednily dopad povodně a cyklón Yasi v závěru roku. Podle šetření...

...statistického úřadu rostl index spotřebitelských cen o 1,6%, výrazně rychleji než o 0,4% ve čtvrtém čtvrtletí. V meziročním srovnání růst zrychlil z 2,7% na 3,3%. NBS uvedl, že byl čtvrtletní nárůst CPI největší od 2Q 2006. Většinový konsenzus předpokládal vzestup o 1,2% a meziroční změnu 3,0%.

Do cenového koše nejvíce přispívaly ceny potravin, dopravy, bydlení a zdravotní péče. Významný mezičtvrtletní nárůst cen nastal u zeleniny (16,0%), ovoce (14,5%), léčiv (12,5%), PHM (8,8%), vkladů a půjček (4,6%). Klesaly ceny v kategorii služby spojené s bydlením, oděvy, obuv a rekreace. Zlevnily ceny nábytku, elektronika a PC, mléko, zahraniční zájezdy a ubytování a motorová vozidla.

Meziročně zaznamenaly největší růst ceny alkoholu a tabáku, vzdělávání, bydlení, zdravotní péče a dopravy. V poklesu setrvaly ceny oděvů a obuvi, služeb spojených s bydlením a telekomunikací.

RBA sleduje další dva inflační ukazatele. Upravený průměr v 1Q vyskočil o 0,9% a meziroční růst zrychlil o 0,1% na 2,3%. Vážený medián se zvýšil o 0,8% a meziroční růst stagnoval na 2,2%. Oba ukazatele předčily konsenzuální předpovědi.

Oddělená statistika NBS dříve uvedla, výrobní ceny Austrálie ve čtvrtletí do března vyskočily o 1,2% a následovaly mírný 0,1% růst v předchozím čtvrtletí. Index cen výrobců nejvíce ovlivnily ropné produkty, zemědělské produkty a ceny služeb. V meziročním srovnání PPI zrychlil růst z 2,7% na 2,9%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE