Zlato i stříbro na maximech. Takový byl vývoj na komoditních trzích v dubnu

06.05.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Ceny drahých kovů vyrazily prudce vzhůru. Mezi slabší komodity patřily naopak cukr a pšenice. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

Zlato stanovilo nový historický rekord, stříbro se dostalo do jeho bezprostřední blízkosti. Silný byl i sektor energií. Naopak mezi slabší komodity patřily kupříkladu cukr a pšenice. Důvodem znehodnocení se staly informace o růstu produkce.

Americký dolar se v posledních měsících dostal pod silný prodejní tlak. Investoři se snaží diverzifikovat do jiných měn, protože dolar už není tak bezpečný jako v minulosti. Agentura Standard and Poor´s udělila americkému dluhu negativní výhled, což znamená, že Spojené státy můžou přijít o nejvyšší rating AAA. Tato událost by měla dalekosáhlé důsledky na celý finanční trh. Mimo jiné by to vyvolalo vlnu snižování ratingu amerických společností, protože žádná firma nemůže mít vyšší rating jako země, ve které má sídlo. Investoři v současnosti musí počítat i s touto možností a proto hledají instrumenty, do kterých by diverzifikovali své peníze. Komodity jsou z tohoto hlediska poměrně zajímavé. Podle údajů společnosti Barclays Capital se objem peněz v komoditních investicích zvýšil ve světě již na rekordních 412 miliard USD.


Když se nedaří dolaru, tak letí vzhůru ceny drahých kovů 


Zlato stanovilo v dubnu nový rekord na úrovni 1569,8 USD za trojskou unci. Stříbro zhodnotilo až na 49,84 USD/oz, což je těsně pod historickým maximem. Ceny tlačí vzhůru nejenom investiční poptávka, ale i vysoký zájem o fyzický kov. V posledních měsících ve velkém nakupují zlato centrální banky rozvíjejících se zemí. Podle údajů Mezinárodního měnového fondu nakoupilo Mexiko od začátku roku 93 tun. Objem zlata v ruských rezervách stoupl v březnu o 19 tun a v thajských o 9 tun. Centrální banky nakupovaly zlato ve velké míře naposledy v roce 1980 před vytvořením cenového vrcholu. Platina a paládium byly slabší, protože údaje o prodeji aut v Číně zatím nenaplňují předpoklady ze začátku roku.

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 29.4.
ropa WTI +7 113,9 USD/barel
zlato +8 1556,4 USD/oz
měď -3 4,2 USD za libru
kukuřice +9 7,6 USD za bušl
pšenice +5
8 USD za bušl
káva Robusta +1
2555 USD za tunu
vepřové maso -8 95,22 US centu za libru

zdroj: CSI


Sektor energií je stále silný


Ropa i zemní plyn zdražily. Důvodem jsou informace o rostoucí poptávce ve Spojených státech a poklesu zásob benzinu. Zdražování ropy je naopak bržděno informacemi o růstu zásob na nejvyšší úroveň od října minulého roku. Dovoz ropy do Číny se podle posledních údajů mírně meziročně zvýšil. Restriktivní opatření vlády a centrální banky, které se snaží utlumit vysokou inflaci, již fungují a čínská poptávka po komoditách na světových trzích lehce ochabuje.


Obilniny a olejniny se ještě v první polovině dubna snažily o další zajímavé zhodnocení


Další informace o růstu globální produkce však nakonec odstartovaly mírnou korekci. Na Ukrajině zvýšilo Ministerstvo zemědělství odhad letošní produkce obilnin na 45 milionů z 42 milionů tun. Důvodem je příznivé počasí a výborný stav polí. Cena kukuřice začala klesat po uveřejnění zpráv o propadu objemu exportu této komodity z USA, které jsou jejím největším producentem na světě. Na druhé straně ve Spojených státech bylo v posledních týdnech nepříznivé počasí, kvůli kterému se výrazně zpozdil výsev. K 24. dubnu bylo oseto 9 procent pro kukuřici určené plochy oproti normálním 46 procentům.


V sektoru potravin se vůbec nedařilo cukru


Thajsko, po Brazílii druhý největší exportér cukru na světě, by v tomto roce mělo zvýšit produkci ze 7 na 9,5 milionu tun. Výnosnosti tamních cukrových plantáží jsou vysoké díky ideálnímu monzunu. Silná byla káva. Arabika zdražila na 14leté maximum, protože Brazílii postihlo chladné počasí. Podle odhadu Somar Meteorologia zničily mrazíky přibližně 1 procento letošní úrody. Jakékoliv produkční výpadky jsou velmi nepříjemné. Poměr světových zásob ke spotřebě je relativně nízký a hrozí nedostatečná nabídka na mezinárodním trhu.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI 

Komoditní index RICI


V květnu by nás na komoditních trzích nepřekvapila mírná korekce. V případě obilovin a olejnin je možný i pokles ceny a obnovení sestupného trendu. Důvodem jsou očekávání růstu globální produkce. Velkou volatilitu předpokládáme v sektoru drahých kovů. Hlubší propad ceny bude vhodný na otevírání dlouhodobých nákupních pozic.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE