Cisco, někdejší král IT trhu, nyní jeden velký otazník

12.05.2011 | , Fio banka
INVESTICE


Cisco, světový gigant v oblasti síťových prvků, včera zveřejnil hospodářské výsledky za první kvartál letošního roku, respektive...

...třetí kvartál svého účetního roku. Při prvním pohledu společnost překonala odhady analytiků a akcie v poobchodní fázi posílily o 4 %. Při bližším zkoumání však nadšení ochladlo a akcie prudce oslabily. Společnost se nachází ve fázi restrukturalizace a nějakou dobu potrvá, než se z ní opět dostane.

Prodeje 10,866 mld. USD znamenaly meziroční nárůst o 4,8 % a víceméně potvrdily analytický konsensus 10,859 mld. USD. Trochu paradoxně se vedlo čistému zisku, který při hodnotě 2,349 mld. USD znamenal meziroční pokles o 10,86 %, přesto však výrazně pozitivně překonal odhady analytiků 2.068 mld. USD.

Z geografického hlediska se nejlépe dařilo oblasti Asie & Pacifik, který zaznamenal meziroční nárůst objednávek o 14 %. Oblasti Evropa a U.S. & Kanada zaznamenaly svorně růst objednávek o 2 % a rozvojové trhy 4 %. Co se týče prodejů, hlavní trh společnosti, U.S. a Kanada, se podílel 5,785 mld. USD, Evropa 2,227 mld. USD, rozvojové trhy 1,271 mld. USD a Asie a Pacifik 1,583 mld. USD.
Tržby z prodejů routerů se meziročně zvýšily o 7 % na 1,86 mld. USD, switche ovšem utrpěly pokles o 9 % na 3,299 mld. USD. Prodeje „nových produktů", mezi které patří například bezdrátové připojení k síti či výpočetní střediska, vzrostly o 15 % na 3,262 mld. USD. Za služby Cisco inkasovalo o 14 % více, 2,197 mld. USD.
CEO společnosti John T. Chambers v současnosti zápasí s pomalým růstem společnosti. Restrukturalizace začala už v minulém měsíci, kdy společnost prodala divizi vyrábějící videokamery Flip. Chamber navíc oznámil, že propustí blíže nespecifikovaný počet zaměstnanců, což se zatím dotklo pouze 550 z celkového počtu 73 000. Společnost ztrácí hlavně kvůli pomalé inovaci, přebujelé byrokracii a tvrdé konkurenci na IT trhu, jako například společnosti Hewlett Packard, Huawei Technologies nebo Jupiter Network. To se právě nejvíce projevilo na ztrátě na trhu se switchy, kterou společnost utrpěla. Chambers dále plánuje například přebudování organizační struktury, která podle jeho vlastních slov místo toho, aby podporovala spolupráci, pouze vytváří další byrokratické náklady.
Chambers v roce 2007 prohlásil, že tržby společnosti budou každý rok růst o 12 - 17 %. O rok později začalo Cisco bojovat s útlumem poptávky a včera na tiskové konferenci Chambers prohlásil, že tato predikce definitivně padá.
Společnost v prvním kvartále letošního roku skoupila 54 ml. svých akcií s průměrnou hodnotou 18,39 USD.

Analytici jsou ohledně akcií společnosti přes její vývoj v poslední době stále optimističtí. Z analytických domů oslovených agenturou Bloomberg 22 doporučuje „kupovat", 23 „držet" a pouze 2 „prodávat". 14 z těchto doporučení vyšla po zveřejnění výsledků a žádné z nich není starší než z letošního února, což jen dokazuje, že Cisco stále patří mezi ostře sledované akcie.

Akcie společnosti v poobchodní fázi přes úvodní raketový růst nakonec ztratily 3,49 % na 17,16 USD.


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Šlechta Pavel  

Články ze sekce: INVESTICE