Paulson drží pozice ve zlatu, Soros se jich zbavuje

17.05.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena zlata se v posledních několika týdnech vyšplhala opět na nové historické maximum a na počátku května pokořila hranici 1570 dolarů za unci. …

Cena zlata se v posledních několika týdnech vyšplhala opět na nové historické maximum a na počátku května pokořila hranici 1570 dolarů za unci. Zájem o žlutý kov potvrzuje i mincovna ve Spojených státech, která hlásí prudký růst prodejů zlatých mincí American Eagle. V minulosti byl žlutý kov velmi populární i mezi hedge fond manažery. Někteří již však začínají uzavírat své pozice. Příkladem za všechny je George Soros a jeho Soros Fund Management. Jiní naopak zlatu stále věří (John Paulson).

Obrázek 1: Cena zlata (Zdroj: CSI)

Cena zlata vzrostla od počátku roku o 4,87%, vyšplhala se na nový historický rekord (1577,4 dolaru za unci) a aktuálně se pohybuje na úrovni 1490,6 dolaru. Pro hedge fond George Sorose (Soros Fund Management) však žlutý kov ztratil atraktivitu. Odhalila to aktuálně zveřejněná data o otevřených pozicích fondu. Ještě na konci prosince vlastnil Soros Fund Management SPDR GOLD TRUST (ETF vlastnící fyzické zlato) za 655 milionů dolarů (4,72 mil. akcií), což představovalo přibližně 8,5 procenta z celkového portfolia. Na konci čtvrtletí se zároveň jednalo o největší pozici fondu, který obhospodařoval zhruba 7,7 miliardy dolarů. Aktuálně (k 31. březnu) zredukoval Soros pozici na 6,9 milionu (49 400 akcií), což je 0,08 procenta z celkového portfolia (8,4 miliardy dolarů). Z největší pozice klesl SPDR GOLD TRUST (GLD) na 162. místo. Snížení pozice nastalo ovšem i v případě těžařů zlata. Na konci prosince držel fond akcie společnosti NovaGold Resources (NG), která se zaměřuje na těžbu zlata, stříbra, mědi, zinku a olova, v hodnotě 184 milionů dolarů, což představovalo přibližně 2,4 procenta z celkového portfolia. K 31. březnu došlo k redukci na 45,4 milionu dolarů (prodáno 9,41 milionu akcií), tedy zhruba 0,5 procenta z celkového portfolia. Ze 7. největší pozice propadla společnost NovaGold Resources na 53. místo. K prodeji se rozhodl Soros i v případě Kinross Gold Corporation (KGC), která působí v oblasti těžby zlata. V posledním čtvrtletí roku 2010 vlastnil fond akcie v hodnotě 75 milionů dolarů, které představovaly přibližně 1% z celkového portfolia. Aktuálně drží akcie v hodnotě 21 milionů (cca 0,2% z celkového portfolia, prodáno 2,58 milionu akcií).

Zlatu naopak stále věří John Paulson, který se stal v posledních letech slavný díky úspěšné spekulaci na krach trhu nemovitostí ve Spojených státech. V případě PAULSON & CO zůstává i nadále největší pozicí SPDR GOLD TRUST, kde drží 31,5 milionu akcií v hodnotě 4,4 miliardy dolarů, což představuje přibližně 12,9 procenta z celkového portfolia. Druhou největší pozicí i nadále zůstává ANGLOGOLD ASHANTI (AU). Paulson vlastní 41 milionů akcií v hodnotě 1,9 miliardy dolarů, což je přibližně 5,7 procenta z celkového portfolia. Společnost podniká v oblasti těžby zlata. Dále drží akcie společností Gold Fields (GFI), Kinross Gold Corporation (KGC) a NovaGold Resources (NG), které jsou dohromady zodpovědné za 3 procenta celkového portfolia.
 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE