Sezónnost kukuřice – v červnu uzavřete long pozice

01.06.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Minulý týden jsme se zaměřili na sezónnost ropy. Následující řádky budou věnovány zemědělskému sektoru, kde sezónní faktory hrají zcela …

Minulý týden jsme se zaměřili na sezónnost ropy. Následující řádky budou věnovány zemědělskému sektoru, kde sezónní faktory hrají zcela zásadní roli. Pravidelně se opakující cykly v podobě setí, růstu a sklizně naznačují, že průzkum sezónnosti může být z pohledu investora velmi zajímavý. Následující řádky se věnují podrobně rozboru trhu s kukuřicí. Průzkum historických údajů naznačuje, že lze najít jisté vzorce chování, které bezesporu stojí za pozornost investorů.

Na obrázku jedna jsou znázorněny vzorce chování cen kukuřice. Graf zachycuje 5, 10, 15, 20 a 26leté průměry výkonnosti kukuřice (procentuální výkonnost k danému dni vzhledem k počátku roku). Z výsledků je patrné, že nejhůře si kukuřice vede v průběhu letních měsíců, kdy tradičně býváme svědky prudkého poklesu. Všechny průměry naznačují, že nejhorší měsíce jsou pro kukuřici červenec, srpen a září. Dlouhodobější průměry naznačují, že nijak zvlášť dobrým měsícem nebývá ani červen. Krátkodobější průměry ovšem hovoří jinak. Naopak velmi příznivými měsíci jsou říjen, listopad, prosinec a únor, březen a duben.

Obrázek 1: Sezónnost kukuřice (Zdroj: CSI, Colosseum)


Výše uvedený scénář potvrzuje i obrázek 2, kde je zachycena průměrná výkonnost v jednotlivých měsících za 26 let. Z grafu je zřejmé, že nejlépe si komodita vede v prosinci. Průměrné zhodnocení za 26 let se v tomto měsíci pohybuje na úrovni 3,1%. Druhým nejúspěšnějším měsícem je z hlediska průměrné výkonnosti únor (+2,1%). Z grafu je zřejmé, že období říjen až prosinec a únor až duben jsou pro kukuřici velmi příznivé měsíce. Naopak jednoznačně nehorší měsíc je červenec, kde je průměrná výkonnost -4%. Komoditě se nedaří ani v srpnu a v září.

Obrázek 2: Průměrná výnosnost v jednotlivých měsících za 26 let (Zdroj: CSI, Colosseum)


Obrázek 3 potvrzuje předchozí zjištění jen částečně. Zachycuje množství ročních maxim a minim v jednotlivých měsících. Potvrzením úspěšných měsíců je množství dosažených maxim, které bývá největší v prosinci, lednu, dubnu, květnu a červnu. Množství dosažených minim ovšem bývá největší v listopadu. Jedním z možných vysvětlení je formování dna v průběhu října a otestování na začátku listopadu. Druhým a třetím v pořadí bývá nicméně červenec a září, což výše uvedenou hypotézu potvrzuje.

Obrázek 3: Množství ročních maxim a minim v jednotlivých měsících za 26 let (Zdroj: CSI, Colosseum)


V neposlední řadě se podíváme na obrázek 4, kde je znázorněn průměrný procentuální rozdíl mezi maximem a minimem v jednotlivých měsících za období 26 let. Výsledky naznačí, kdy dochází k významným cenovým pohybům. Z grafu je zřejmé, že prudké pohyby nastávají především v červnu a červenci. Červenec bývá zároveň měsícem (viz obrázek 2), kdy si komodita z hlediska historické průměrné výkonnosti vede nejhůře. Stabilnější situace na trhu s kukuřicí nastává v prosinci, lednu a únoru. Níže uvedený graf může být zajímavý pro krátkodobé spekulanty, jejichž obchodní systémy jsou postaveny na vysoké rozkolísanosti trhu. Ti se mohou zaměřit na trh s kukuřicí v měsících v období červen a červenec.

Obrázek 4: Průměrný procentuální rozdíl mezi maximem a minimem za 26 let (Zdroj: CSI, Colosseum)


Výše uvedené údaje stojí bezesporu za pozornost investorů. Dlouhodobí investoři mohou při obchodování sezónnosti kukuřice využít. Data naznačují, že vhodné je držet long pozice v období říjen až duben. Uzavření long pozic je vhodné nejpozději v červnu. V červnu a v červenci býváme tradičně svědky velkých cenových pohybů a zároveň bývá první měsíc prázdnin pro kukuřici nejhorším měsícem v roce.

(Pozn. Pro výpočty byly použity měsíční a denní nearest grafy, nebyl proto brán v potaz vliv contanga a backwardationu)
 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE