Makro: Průmyslová produkce eurozóny v dubnu překvapivě rostla

15.06.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Průmyslová výroba eurozóny v dubnu mírně zrychlila a předčila negativní očekávání. Produkce rostla o 0,2%, po revidované stagnaci za březen, uvedl...

...předběžný odhad Eurostatu. Budoucí výhled je ale nepříznivý. Podnikatelská důvěra v květnu klesla na půlroční minimum, pesimismus odrážel zejména budoucí produkci a slabost domácích a zahraničních zakázek.

Sezónně očištěný výrobní index 101,6 bodů byl zhruba na stejné úrovni jako v posledním čtvrtletí 2008. V meziročním srovnání jeho růst zpomalil z 5,8% na 5,2%. Hladina 100 odpovídala roku 2005. Většinový konsenzus předpokládal pokles výroby o 0,2% a meziroční tempo růstu 4,8%.

Prudce zpomalila výroba energií, zatímco u meziproduktů téměř stagnovala, zrychlil výstup výrobních prostředků a zboží dlouhodobé spotřeby. Podle dostupných dat se rozšířila průmyslová produkce v jedenácti zemích eurozóny. Výrazný pokles reportovalo Řecko a Portugalsko. Nepatrně zpomalila výroba i v Německu, Španělsku a ve Francii. V celé 27EU se průmyslová produkce zvýšila o 0,1% a meziroční růst zmírnil o 0,4% na 4,7%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE