Larry Williams se setkává s hokejistou Martinem Strakou a porovnávají svůj byznys

29.06.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Co mají společného legenda investování Larry Williams a hokejista Martin Straka? Hokej je stejně tvrdý byznys jako trading. I Martin Straka musí dobře investovat.

Neplynul ani jeden den, co skončil v Praze investiční summit Money EXPO Praha 2011, a legenda komoditního obchodování Larry Williams, který byl jedním z hlavních řečníků, projevil zájem navštívit Plzeň. Nápad se zrodil při obědě businessmanů Ludvíka Turka, Peta Kilmana a právě Larryho Williamse. Byli jsme velmi překvapeni a naše otázka zněla, proč zrovna Plzeň? V Čechách jsou jiná, daleko zajímavější místa! Na to Larry „kontroval“, že v Plzni se vaří nejlepší pivo a hrají dobrý hokej. To byl pro nás šok, ale zase na druhou na stranu, co jsme mohli čekat od Larryho. Vždyť je to sportovec, který se ve svých 69 letech udržuje ve vynikající fyzické kondici a za svůj život uběhl 76 maratónů a na další se připravuje.

V průběhu rozhovoru se dozvídáme, že Larryho manželka reprezentovala USA v basketbalu a poslední informace, která nám dala odpověď na otázku, proč Larry chce do Plzně, byla, že jeho synovec hraje v NHL za Atlantu a Martin Straka je jeho velkým vzorem. V tomto městě se již NHL v nadcházející sezóně hrát nebude, protože klub byl vlastníky prodán do Winnipegu. Jsem velmi mile překvapen, jaké má Larry Williams informace o českém hokeji.



Martin Straka jako generální manažer týmu


Zajistit návštěvu Plzně nebyl problém, město má velmi hodně historických památek. Obávali jsme se pouze toho, jestli se nám podaří uskutečnit setkání s olympijským vítězem a mistrem světa Martinem Strakou. Věděli jsme, že probíhá letní příprava hokejistů na nadcházející sezónu a vzhledem k tomu, že Martin Straka není jen hráč, ale také generální manažer týmu jsme si byli vědomi, že před námi leží nelehký úkol.

Larry a Martin>>Tak jako Larry limituje své riziko v obchodě, stejně tak musí Martin limitovat své ztráty ze špatně nakoupeného hráče, který nepodává dobré výkony na ledě a nemůže si dovolit přeplácet akvizice nákupem drahých hráčů.>>

Rozhodli jsme se proto oslovit HC 1929 Plzeň a zarezervovali pokoj v Hotelu u Zvonu, který mimochodem vlastní Martin Straka. Uplynulo jenom několik hodin, co jsme poslali náš e-mail a odpověď od Marka Kopeckého, který má v klubu na starosti obchod a sponzoring, nás velmi mile překvapila. Martin Straka setkání potvrdil, museli jsme pouze sladit časový harmonogram. Přesně jak jsme očekávali, celý hokejový tým HC 1929 Plzeň se připravuje na nadcházející sezónu. To pro nás nebyl problém, dopoledne prohlídka města, oběd Na Spilce v pivovaru, následně prohlídka pivovaru a na konec večeře s Martinem Strakou.


Larry se zajímal o financování klubu


Po příjezdu do Plzně a prohlídce historického centra, které se Petovi a Larrymu líbilo, jsme se přesunuli do pivovaru. Zde byl Larry a Pet v sedmém nebi, protože toto opravdu nečekali. Nejenže si na obědě velmi pochutnali, ale i prohlídka areálu, včetně historického sklepení byla velmi zajímavá. Po prohídce pivovaru nás čekalo ještě příjemné překvapení a společně s Markem jsme se přesunuli na zimní stadion ČEZ Aréna, kde následovala zevrubná prohlídka. Larry se živě zajímal mimo jiné i  o financování klubu (jak jinak). V USA a Kanadě pokrývají rozpočet hlavně příjmy z  vysílacích práv, ze vstupného a z merchandizingu. Ačkoliv HC Plzeň se řadí návštěvností na špičku naší nejvyšší extraligové soutěže a v prodeji merchandizingu nemá v české Extralize konkurenci, bez podpory partnerů se provozování hokejového klubu v našich podmínkách neobejde. Odpoledne uběhlo jako voda a my se museli přesunout do hotelu, kde na nás již čekal Martin Straka.


I Martin Straka musí dobře investovat


Po seznámení jsme se usadili, objednali večeři a rozjela se pomalu diskuse. Hokej je stejně tvrdý byznys jako trading a stejně jako na ledě je Martin Straka nucen podávat špičkové výkony v křesle manažera. Každé chybné rozhodnutí je tvrdě potrestáno. Tak jako Larry limituje své riziko v obchodě, stejně tak musí Martin limitovat své ztráty ze špatně nakoupeného hráče, který nepodává dobré výkony na ledě a nemůže si dovolit přeplácet akvizice nákupem drahých hráčů. Zjednodušeně řešeno, musí dobře investovat. “A vzhledem k tomu, že hokej v Plzni není pouze profesionální “A” tým, ale i početná skupina mládežnických týmů od nejmenších dětí až po juniory, vážíme si reklamní spolupráce s našimi partnerskými firmami a jsme rádi za podporu, jíž se nám dostává od Plzeňského kraje i od Města Plzně” říká Martin. Jak zjišťujeme, hokej  není jen sport, ale stejně tvrdý byznys, jako každý jiný. Čas rychle plynul, všichni přítomní by jistě seděli daleko déle, ale druhý den jsme měli další plány. Nastal čas rozloučení. Co říci závěrem, snad jen popřát všem zúčastněným hodně úspěchů a to jak v soukromém životě, tak i v obchodě.

Larry Williams, Ludvík Turek, Martin Straka, Pet Kilman

Autor článku patří do analytického týmu Czechwealth.cz

Autor článku

Lukáš Jíra


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE