Cukr nad zlato: Komodity mají za sebou špatný měsíc

04.07.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


V červnu se komoditám vůbec nevedlo. Nejslabším sektorem se jednoznačně staly obilniny a olejniny, drahé kovy mírně oslabily, mírně se dařilo snad jen potravinám.

V červnu se komoditám vůbec nedařilo. Nejslabším sektorem se jednoznačně staly obilniny a olejniny, pro jejichž ceny nebyly příznivé informace o zlepšení počasí v USA a Evropě. Ropu zatlačily dolů informace o zpomalovaní ekonomického růstu ve světě a záměru International Energy Agency uvolnit strategické rezervy. Drahé kovy mírně oslabily navzdory dalšímu prohloubení krize v Řecku a útěku investorů do bezpečných aktiv. V sektoru potravin byla klidná atmosféra, cukr a kakao dokázaly mírně zhodnotit.

Z makroekonomického hlediska je pro investory nejdůležitější vývoj dluhové krize v Evropě. Pravděpodobnost bankrotu Řecka v nejbližších 5 letech je podle tržních údajů téměř 90procentní. Na konci června tamní parlament schválil balíček úsporných opatření, který vyvolal velkou nevůli u řeckého obyvatelstva, ale částečně uklidnil nadnárodní organizace. Ty jsou teď ochotnější diskutovat o další pomoci. Zajímavý je vývoj v USA, které taktéž bojují s extrémním zadlužením. Do 2. srpna musí tamní kongres rozhodnout, jak země s dluhem naloží a jestli bude zvýšen dluhový limit. Ratingové agentury upozornily, že v případě nenalezení rychlého řešení a nezvýšení dluhového limitu by Spojené státy nebyly schopny dostát svým závazkům. Řečeno běžným jazykem: zbankrotovaly by.

Tabulka: Změna ceny v červnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.6.
ropa WTI -7 95,4 USD/barel
zlato -2 1502,8 USD/oz
měď +2 4,3 USD za libru
kukuřice -17 6,2 USD za bušl
pšenice -21 6,1 USD za bušl
káva Robusta -4 2498 USD za tunu
vepřové maso +2 91,7 US centu za libru

zdroj: CSI


Fundamentální informace jsou pro zlato příznivé


Inflace ve světě rychle roste. V USA se zvyšují spotřebitelské ceny meziročně o kritických 3,6 procenta. V Číně, druhé největší ekonomice světa, se tempo inflace blíží hranici 6 procent. V současnosti je velmi těžké najít zemi, kde by reálné úroky (nominální úroky bez inflace) byly kladné. Investorům se to samozřejmě nelíbí a snaží se najít aktiva, která dokážou ochránit před propadem hodnoty peněz. Drobným investorům se v současnosti mnohem víc líbí levnější stříbro. Zájem investorů o fyzické stříbro potvrdila mincovna v Perthu, která spravuje celou nabídku stříbra v Austrálii. Prodeje jednouncových stříbrných mincí se zvýšily za poslední rok o 66% na rekordních 10,7 milionu kusů. Oproti prodejům před pěti lety se jedná o desetinásobné zvýšení. Ve Spojených státech vzrostly prodeje stříbrných mincí v květnu o 30% na 3,65 milionu uncí. Od počátku roku tu zákazníci nakoupili takřka 19 milionů uncí.


Poptávka po ropě ochabuje


Globální ekonomický růst v tomto roce pravděpodobně nenaplní původní očekávaní. Odhad ekonomického rozmachu upravily dolů Spojené státy a podobná akce se předpokládá i v Číně, kde se vláda i centrální banka ze všech sil snaží dostat pod kontrolu inflaci. Pro ropu bylo důležité oznámení International Energy Agency, že na trhy uvolní ze svých strategických rezerv 60 milionů barelů ropy. Pro představu: v USA jsou momentálně zásoby ropy na úrovni 360 milionů barelů. IEA odůvodňuje svoje rozhodnutí nutností pokrýt výpadek libyjské produkce.


Pro obilniny a olejniny byly zásadní informace o velikosti jarního výsevu ve Spojených státech


Tamní Ministerstvo zemědělství na konci června uvedlo, že farmáři oseli 92,3 milionu akrů kukuřice, což je o 1,8 procenta více oproti předpokladům analytiků. Plocha osetá jarní pšenici byla 13,6 milionů akrů. To je o 2,6 procenta více oproti prognózám trhu. Na trochu menší ploše, než se očekávalo, byla oseta sója. Údaje o rostoucí produkci obilovin přichází i z jiných zemí. Rusko ruší od 1. července zákaz jejich vývozu, protože letošní úroda by mohla být až o třetinu větší oproti minulému roku.

Pro cenu cukru jsou příznivé informace z Brazílie o poklesu její nabídky. Podle údajů asociace pěstitelů cukrové třtiny UNICA byla produkce od počátku března do poloviny června o 25 procent nižší než ve stejném období minulého roku. Tento stav způsobily silné deště, které zpomalily sklizeň třtiny.


Pšenka nepokvete investorům ani v červenci 


Podle našeho názoru bude negativní nálada na komoditních trzích panovat i v červenci. Tlak na snižování ceny by měl být velmi silný zejména v případě obilnin a olejnin. Díky mírné cenové korekci je na nákup opět zajímavé zlato. Dluhové problémy ve světě zdaleka nejsou vyřešeny a investoři budou pokračovat v přesunu svých finančních prostředků do bezpečných aktiv. V případě ropy očekáváme stagnaci, ale nové údaje o snížení globálního ekonomického růstu by mohly vyvolat další krátkodobý pokles její ceny.

Graf: Komoditní index RICI

Komoditní index RICI

zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE