Ropa - volatilita v nejbližších týdnech přetrvá

13.07.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena černého zlata v průběhu posledního čtvrtletí výrazněji poklesla. Ke konci června se ropa WTI pohybovala na úrovni kolem 95 dolarů za barel. …

Cena černého zlata v průběhu posledního čtvrtletí výrazněji poklesla. Ke konci června se ropa WTI pohybovala na úrovni kolem 95 dolarů za barel. Měsíc březen přitom zakončila na úrovni 107 dolarů. Brent se i nadále obchoduje s prémií.

Obr: Cena ropy WTI v USD/barel (Zdroj: Bloomberg)

Na trzích s ropou jsme v posledních měsících svědky zvýšené volatility, která je způsobená výpadky produkce v Libyii, obavami trhu z nepokojů v arabských zemích, nervozitou spojenou s předluženou Evropou a zhoršujícími se makroekonomickými statistikami, které naznačují, že dochází ke zpomalování globálního hospodářského růstu. Na rozvíjejících se trzích jsme navíc svědky zpřísňující se monetární politiky, pomocí níž se snaží centrální banky bojovat se zvyšující se inflací. Ta se stala pro rozvíjející se ekonomiky problémem číslo jedna. Výsledkem je ovšem negativní vliv na hospodářský růst, který se dříve či později projeví i na poptávce po ropě. Za značný podíl nervozity na trzích bylo v průběhu posledních tří měsíců zodpovědné opět Řecko. Zemi po roce došly finanční prostředky a je nucena žádat o druhý záchranný balík. Ochota EU a MMF pomoci je však již mnohem menší. Obzvláště, když Řecko neplní podmínky stanovené při poskytnutí první záchrany. Nervozita se přesunula i na trhy s komoditami a byla jednou z příčin poklesu cen ropy. Nepříznivou zprávou pro černé zlato bylo i rozhodnutí Mezinárodní agentury pro energii, která uvolní strategické rezervy, aby částečně kompenzovala výpadek produkce v Libyi. IEA hodlá uvolnit 60 milionů barelů. Jedná se teprve o třetí uvolnění rezerv v historii IEA.

Členské státy kartelu Opec se na svém pravidelném červnovém zasedání ve Vídni nedohodly na navýšení těžebních kvót. Podle slov některých členů se jednalo o jedno z nejhorších zasedání kartelu v historii. Šest zemí vystoupilo proti zvýšení těžebních limitů a nahrazení výpadků ropy z Libye. Trh nicméně povzbudily zprávy o možném zvýšení těžby ropy v Saudské Arábii, která údajně nehodlá brát zřetel na výsledek zasedání kartelu. V květnu těžil OPEC 29,18 mb/d. To je o 1,25 mb/d méně oproti hodnotám před výpadky produkce v Libyi. Zvýšení těžby ze strany Saudské Arábie, Nigérie, Kuwaitu a Iráku bylo vykompenzováno poklesem produkce v UAE a Angole. Rezervní kapacita OPECu (po vyloučení Iráku, Nigérie, Venezuely a Libye) činí aktuálně 4,14 mb/d. Samotná Saudská Arábie je zodpovědná zhruba za 80% této kapacity. Celosvětová nabídka se pohybuje na úrovni 87,5 mb/d. Celková nabídka mimo kartel OPEC se v dubnu pohybovala na úrovni 53,0 mb/d.

Celosvětová spotřeba by se v roce 2011 měla pohybovat na úrovni 89,2 mb/d. V roce 2010 se pohybovala na 87,9 mb/d. Poptávka v rámci zemí OECD se v roce 2010 pohybovala na úrovni 46,1 mb/d. V roce 2011 by se měla pohybovat na úrovni 45,9 mb/d. V případě zemí mimo OECD se poptávka v roce 2010 pohybovala na úrovni 41,8 mb/d. V roce 2011 se očekává 43,3 mb/d.

Z grafu najetých mil ve Spojených státech je zřejmé, že se situace amerických spotřebitelů pomalu zlepšuje, což se projevuje i na počtu najetých mil v USA. V březnu a dubnu jsme nicméně byli svědky poklesu, což bylo pravděpodobně způsobeno růstem cen ropy, který se projevil i u stojanů s pohonnými hmotami v USA.

Obr: Počet najetých mil v USA (Zdroj: FHWA)


V průběhu druhého čtvrtletí jsme i nadále byli svědky velmi netypické situace, kdy cena ropy Brent výrazně překonávala cenu ropy WTI. Americká lehká ropa je všeobecně kvalitnější, protože obsahuje menší množství síry. Proto by měla být také dražší. Graf níže zachycuje vývoj za posledních 20 let. Je zřejmé, že průměrně byla cena ropy WTI o 5% dražší než Brent. V průběhu druhého kvartálu nicméně cena evropské ropy i nadále převyšovala cenu americké. WTI byla v jednom okamžiku až o 18% levnější. Jednou z příčin tohoto stavu byly i vysoké zásoby ve Spojených státech (obzvláště v Cushingu).

Obr: Cena ropy WTI/Brent a průměrná hodnota (Zdroj: CSI)

Na grafu zásob ropy v USA vidíme, že na přelomu roku jsme se dočkali několikaměsíčního minima. V lednu nicméně zásoby ve Spojených státech zamířily vzhůru a v růstu pokračovaly až do konce května. V posledních týdnech jsme svědky mírného poklesu. Aktuálně se pohybují na úrovni 363,8 milionu barelů, což je podobná hodnota jako ve stejném období minulého roku. V případě zásob v Cushingu jsme ve druhém čtvrtletí byli svědky mírného poklesu. Stále se ovšem nacházíme na velmi vysokých úrovních. Zásoby destilátů v průběhu posledních 3 měsíců pokračovaly v poklesu a na konci kvartálu se pohybovaly na úrovni 142 milionu barelů. To je přibližně o 9,5% níže oproti stejnému období minulého roku. Zásoby benzínu mírně klesaly a nyní se nachází na úrovni 214,6 milionu barelů, což je oproti minulému roku o 1,4% níže.

Obr: Celkové zásoby ropy v USA v tisících barelů (Zdroj: Bloomberg)


Obr: Celkové zásoby destilátů v USA v tisících barelů (Zdroj: Bloomberg) 

Obr: Celkové zásoby benzínu v USA v tisících barelů (Zdroj: Bloomberg)

Obr: Celosvětová poptávka po ropě v mil. barelů denně (Zdroj:IEA)

Obr: Produkce OPECu v mil. barelů denně (Zdroj: IEA)

Obr: Produkce ropy mimo OPEC v mil. barelů denně (Zdroj: IEA)

Globální hospodářský růst ve světě v posledních měsících zpomaluje. Očekáváme, že se tento vývoj projeví i na poptávce po ropě. Tempo růstu by mělo být oproti předchozímu roku nižší. Investoři budou i nadále pozorně sledovat situaci v arabském světě, která může do vývoje na trzích s ropou v následujících týdnech bezesporu ještě zasáhnout. Výpadky produkce v Libyi se v nejbližších měsících nepodaří obnovit. Rezervní kapacita kartelu OPEC proto zůstane ve srovnání s obdobím před výpadky v Libyi nižší. Globální produkce se bude zvyšovat pomaleji. Trh s ropou budou i nadále ovlivňovat makroekonomické události ve světě (typu Řecka, ukončení programu kvantitativního uvolňovaní, zvyšování úrokových sazeb, a další), díky nimž pravděpodobně budeme i nadále svědky zvýšené volatility. Velkou neznámou je hurikánová sezóna v USA, která oficiálně začala 1. června. NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) očekává v letošní sezóně 12 až 18 pojmenovaných tropických bouří, přičemž z 6 až 10 se stanou hurikány. Průměrně jsme svědky 11 pojmenovaných bouří a 6 hurikánů. V případě ropy v následujících týdnech neočekáváme žádný dramatický propad. Spíše bychom se měli dočkat širokého rozkolísaného obchodního pásma.

Tento text čerpá z publikace Colosseum Outlook - unikátního přehledu dění na nejdůležitějších komoditních a finančních trzích, a to včetně očekávaného vývoje. Colosseum Outlook je volně ke stažení.

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE