Stratégové z Wall Street radí, jak alokovat kapitál

04.08.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Finanční trhy jsou v posledních několika týdnech v zajetí nervozity. Investoři vyhodnocují současnou situaci a rozhodují o optimální alokaci svého …

Finanční trhy jsou v posledních několika týdnech v zajetí nervozity. Investoři vyhodnocují současnou situaci a rozhodují o optimální alokaci svého kapitálu do jednotlivých tříd aktiv. Může být proto zajímavé podívat se na doporučení investičních stratégů z Wall Street, kteří vybírají mezi 3 třídami aktiv (akcie, dluhopisy, hotovost). V závěru pak porovnáme doporučení finančníků s reálným chováním drobných investorů.

Na níže uvedeném grafu je znázorněno průměrné množství celkového kapitálu, které doporučují stratégové z investičních firem na Wall Street v průměru držet v jednotlivých třídách aktiv. Ke konci července doporučovali držet 60,3% kapitálu v akciích, 29,9% v dluhopisech a 5,2% v hotovosti. Pohled na průměrné hodnoty od roku 1997 naznačí, že v případě akcií se nacházíme přibližně o 2% pod průměrem. Naopak v dluhopisech doporučují držet stratégové o 2,6% více oproti průměru. Zajímavá je situace v případě hotovosti, kde je hodnota takřka nejmenší od roku 2001. V hotovosti bychom podle Wall Street měli držet pouhých 5,2% kapitálu, což je o 4% méně oproti průměrné hodnotě.

Obrázek 1: Doporučená alokace kapitálu investičními stratégy z Wall Street (Zdroj: Bloomberg)

Obrázek 2: Výnosnost akcií a bondů od roku 1997 (v případě akciových indexů nejsou zahrnuty dividendy, Zdroj: Bloomberg) 

Při srovnání doporučení stratégů s vývojem akcií a dluhopisů je zřejmé, že jejich doporučení je nutné brát s rezervou. Ukazuje se, že ani oni nejsou příliš úspěšní při časování trhů. Největší množství kapitálu doporučovali držet v akciích v roce 2001, kdy jsme byli svědky technologické bubliny. Zároveň doporučovali držet minimum prostředků v hotovosti. Velmi podobná situace nastala po prudkých propadech v roce 2008. Na počátku roku 2009 doporučovali držet v akciích rekordně nízké množství kapitálu a naopak držet rekordně vysoké množství v dluhopisech. Jednalo se přitom o akciové dno.

A jak skutečně reagují drobní investoři? To je zřejmé z grafu níže, kde je zachycena jejich alokace kapitálu. Poslední data pocházejí z červencového průzkumu AAII Asset Allocation Survey. Členové AAII investovali 62,4% kapitálu do akcií, což je podobná hodnota, kterou doporučují stratégové z Wall Street. Oproti červnu se jedná o nárůst o 2,9%. Historický průměr je 60%. Alokace do dluhopisů poklesla o 0,7% na 18,3%, což je o poznání méně oproti doporučení stratégů. Stále se ovšem jedná o nadprůměrnou alokaci (průměr 15%). Množství kapitálu v hotovosti pokleslo o 2,2% na 19,3%, což je výrazně pod historickým průměrem (25%). Při pohledu na graf je zřejmé, že množství hotovosti se pohybuje na velmi nízkých úrovních. Příčinou jsou záporné reálné úrokové sazby v USA, které nutí investory vyhledávat rizikovější aktiva. Stále jsme svědky poměrně vysokého zájmu o dluhopisy. Příčinou je nejistý výhled americké ekonomiky.

Obrázek 3: AAII Allocation Survey (Zdroj: Pragmatic Capitalism)
 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE