Makro: Výrobní ceny Británie zrychlily růst

05.08.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Ceny výrobců Británie se v červenci zvyšovaly a v meziročním srovnání znovu atakovaly 2,5- leté maximum. Podle předběžných dat statistického úřadu se...

...sezónně neočištěný výrobní index zvýšil o 0,2%, ve srovnáním s 0,1% v červnu. PPI ovlivnil nepatrný pokles cen ve složce ropné produkty, který ale vykompenzoval nárůst ve složce potraviny, oděvy, chemické a farmaceutické výrobky.

V meziročním srovnání index cen výrobců zrychlil růst o 0,2% na 5,9% a předčil konsenzuální předpověď 5,7%. Oproti stejnému období před rokem výrazně zdražily ceny ve složce ropné produkty, potraviny a alkoholické nápoje, tabák. Kromě potravin, nápojů, tabáku a ropy, se očištěný index cen výrobců Británie zvýšil o 0,3% a meziroční růst zrychlil o desetinu na dvouměsíční maximum 3,3%.

Sezónně neočištěný index cen vstupů rostl o 0,6%, rychleji než o 0,2% v červnu a odrážel dražší dovozy ropy a ostatních surovin. Meziroční růst zrychlil z o 1,7% na 18,5%, nejvyšší úroveň od září 2008. Většiný konsenzus předpokládal meziroční tempo růstu 18,7%. Dovozy ropy meziročně rostly o 45,4%, dovozní ceny kovů o 22,1%, dovozní ceny potravinářských surovin o 13,8%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE