Čas na střednědobou redukci pozic ve zlatu

23.08.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena zlata zažívá v posledních několika dnech prudký růst. Od počátku července zhodnotil žlutý kov o více jak 27 procent. Nákupní horečka …

Cena zlata zažívá v posledních několika dnech prudký růst. Od počátku července zhodnotil žlutý kov o více jak 27 procent. Nákupní horečka pokračuje a analytici se předhánějí v odhadech, kdy bude překonána magická hranice 2000 dolarů za unci. Opravdu je situace tak růžová a zlato může jít jen vzhůru?

Drahý kov v posledních dnech podporuje hned několik faktorů. Jsou to obavy investorů z výrazného zpomalení hospodářského růstu ve světě, přetrvávající dluhová krize v Evropě a aktuálně i spekulace o blížícím se kvantitativním uvolňování (QE) 3.0 ze strany Fedu. Makroekonomické statistiky ze Spojených států naznačují zpomalení hospodářského růstu. Investoři očekávají, že americká centrální banka zasáhne, přičemž oznámení by mohlo být oficiálně zveřejněno již tento pátek v Jackson Hole.

Co nám říká technická analýza?

Na cenovém grafu zatím nic nenasvědčuje tomu, že by cena zlata měla poklesnout. V polovině července byla proražena rezistence na úrovni květnového maxima a růst se zastavil až na hranici 1800 dolarů za unci. Následovala dvoudenní korekce. Brzy však zlato obnovilo růst a vyšplhalo se až k úrovni 1900 dolarů. Růstový trend pokračuje i v těchto dnech.

Obrázek 1:Graf zlata upravený o efekt rolování (Zdroj: CSI)


Varovným signálem je ovšem indikátor RSI (30denní), který naznačuje velkou překoupenost zlata. Aktuálně se pohybuje na úrovni kolem 78 bodů. Níže je uvedena tabulka indikátoru v případě zlata od roku 1985. V tabulce je znázorněn počet dnů, kdy indikátor přesahoval hodnoty 70 a 75. Dále je zde zachycena průměrná výkonnost zlata v následujících 40 obchodních dnech poté, co indikátor dosáhl výše uvedených úrovní. Z výsledků je zřejmé, že při hodnotách RSI přes 70 bodů znehodnotilo průměrně zlato v následujících 40 obchodních dnech o 1,7%. V případě RSI>75 dokonce o 3,1%. Nejlepší výsledek při hodnotě RSI>70 byl +7,4% (RSI>75 +4,4%) a nejhorší -10,7% (RSI>75 -10,4%). Naposledy bylo zlato na hodnotách RSI přes 75 na počátku prosince 2009. V následujících 40 obchodních dnech ztratilo 7,9%.

Tabulka 1: Ukazatel RSI a výkonnost zlata v následujících 40 obchodních dnech (data čerpána z grafů upravených o efekt rolování; Zdroj: CSI)

Následující grafy znázorňují, o kolik procent se cena odchýlila od 100denního a 50denního klouzavého průměru. Období je od roku 1985. Červený čtverec je aktuální hodnota. Z prvního grafu je zřejmé, že od roku 1985 byla podobná odchylka (tzn.>20%) od 100denního klouzavého průměru dosažena jen 2x. V roce 2006 a v roce 1999. Výkonnost zlata byla v následujících 40 obchodních dnech vždy záporná. Stejný výsledek dostaneme i v případě odchylky od 50denního klouzavého průměru.

Obrázek 2: Odchylka ceny od 100denního klouzavého průměru (nearest grafy; zdroj: CSI)


Obrázek 3: Odchylka ceny od 50denního klouzavého průměru (nearest grafy; zdroj: CSI) 

Z výsledků výše je zřejmé, že se aktuálně nacházíme na extrémních hodnotách. Je velmi pravděpodobné, že výkonnost zlata v následujících 2 měsících nebude nijak zázračná. Proto je vhodné ukončit část střednědobých long pozic, vybrat zisky a zredukovat tak riziko možné ztráty. Může jít cena zlata v následujících dnech ještě výše? Může. Překoupené může být ještě překoupenější. Ze střednědobého pohledu již však poměr možného zisku a rizika není optimální.

 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE