Pšenice zůstává jednou z nejslabších zemědělských komodit

24.10.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena pšenice na počátku třetího čtvrtletí prudce rostla. Na konci srpna však otočila o 180 stupňů a zamířila dolů. Kvartál ukončila na …

Cena pšenice na počátku třetího čtvrtletí prudce rostla. Na konci srpna však otočila o 180 stupňů a zamířila dolů. Kvartál ukončila na podobných úrovních jako na konci června. Aktuálně se pohybuje kolem hranice 630 centů.

Obr. 1: Cena pšenice v US centech/bušl (Zdroj: Bloomberg)

Cenu pšenice ovlivňovalo v posledním čtvrtletí především počasí. Významné pěstitelské regiony ve Spojených státech zasáhla největší sucha za několik desetiletí, což na trzích vyvolalo nervozitu a podpořilo cenu zemědělských komodit. Druhou stranou mince však byly zprávy o vyšší úrodě a levnější pšenici z Ruska a jiných východoevropských zemí. Odhad USDA za říjen počítá s celosvětovou produkcí pšenice v sezóně 2011/2012 na úrovni 681,2 milionu tun. V sezóně 2010/2011 se produkce pohybovala na úrovni 648,21 milionu tun. Odhad byl oproti predikci v září zvýšen. Celosvětová spotřeba by se dle odhadů USDA měla pohybovat na úrovni 674,43 milionu tun, což je oproti minulé sezóně nárůst o 3,0 procenta. Konečné zásoby by se měly pohybovat na úrovni 202,37 milionu tun. Na této úrovni by byly zásoby na několikaletém maximu.

Z grafu celosvětové produkce, spotřeby a konečných zásob ku spotřebě je zřejmé, že by spotřeba i produkce měla být v sezóně 2011/2012 ve světě vyrovnaná. Konečné zásoby by se měly oproti minulé sezóně zvýšit přibližně o 3,5%. Růstu se dočká i ukazatel poměru zásob ku spotřebě. Jedná se ovšem jen o nepatrný růst z 30% na 30,1%. Z pohledu historie by se měl ukazatel pohybovat mírně nad průměrnou hodnotu za posledních 50 let, která se pohybuje na 29,5%. Poměr zásob ku spotřebě bude druhý nejvyšší za posledních 10 let.

Obr. 2: Celosvětová produkce, spotřeba a poměr konečných zásob ku spotřebě-pšenice (Zdroj: USDA)

Komodita byla v posledních měsících ovlivňována především počasím. Poměr konečných zásob ku spotřebě naznačuje, že se zásoby nenacházejí na nijak kriticky nízkých úrovních. Produkce by měla v následující sezóně vzrůst. Stejně tak ovšem i spotřeba, kterou pravděpodobně potáhne vzhůru růst poptávky z oblasti výkrmu, kde by pšenice mohla začít nahrazovat dražší kukuřici. Stav mezi nabídkou a poptávkou by měl být vyrovnaný. Pšenice se nachází u silného dlouhodobého supportu. Při jeho případném proražení by cena mohla pokračovat v poklesu. Výraznější posílení v nejbližších měsících neočekáváme.

Tento text čerpá z publikace Colosseum Outlook - unikátního přehledu dění na nejdůležitějších komoditních a finančních trzích, a to včetně očekávaného vývoje. Colosseum Outlook je volně ke stažení.
 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE