Závěr roku patřil ropě i obilí, tipem pro leden je však jenom ropa

05.01.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


V posledním měsíci roku ztrácely zejména drahé kovy a nedařilo se ani potravinám. Naopak silný byl celý sektor obilovin a olejnin a na konci roku se vzhůru tlačila i cena ropy.

V první polovině prosince pokračoval propad cen základních surovin, což bylo způsobeno skepsí ohledně řešení jihoevropské krize. Před Vánoci však Evropská centrální banka nalila do systému nové likvidní prostředky. Ty pomohly stabilizovat trhy. V posledním měsíci roku ztrácely zejména drahé kovy a nedařilo se ani potravinám. Naopak silný byl celý sektor obilovin a olejnin a na konci roku se vzhůru tlačila i cena ropy.


Složitá situace v Evropě


ECB půjčila evropským komerčním bankám téměř 500 miliard EUR v podobě tříletého úvěru za extrémně nízkou úrokovou míru 1 %. Předpokládá se, že banky použijí tyto prostředky na nákup italských a španělských dluhopisů. Ekonomická situace v Evropě je složitá. Nezaměstnanost roste v téměř všech státech eurozóny. Průmyslová produkce stagnuje a nízké průmyslové objednávky nevěští v nejbližších měsících nic pozitivního. Španělská centrální banka uvedla, že čtvrtá největší evropská ekonomika pravděpodobně zaznamenala v posledních měsících tohoto roku pokles HDP. Měnovou politiku uvolňuje už i Čína, kde nastává poměrně výrazné ochlazení ekonomického rozmachu.


Cena zlata v prosinci prudce propadla


Inflace se rychle snižuje ve vyspělých zemích i v rozvíjejících se státech. Chuť investorů nakupovat tento kov proto částečně opadla. Objem majetku ve zlatých ETF fondech poklesl na jednoměsíční minimum. Pro cenu byly negativní i informace o možnosti snížení indických nákupů v prosinci na polovinu oproti stejnému měsíci před rokem. Stříbro, platinu a paládium srazily i údaje o zhoršujícím se stavu čínského průmyslu. Index nákupních manažerů se stále pohybuje pod hranicí 50 bodů, která signalizuje kontrakci výroby.


Ropa po zaváhání zdražila


Ropa měla nejdříve tendenci oslabit, v posledních dvou týdnech však její cena zamířila vzhůru. Podporou jsou zejména informace z Iránu. Ten pohrozil, že kvůli sankcím západních velmocí by mohl uzavřít Hormuzský průliv, přes který se přepravuje šestina globální nabídky této suroviny. Na druhé straně pro cenu ropy jsou negativní informace, že libyjská produkce roste. Státní energetický podnik předpokládá plné obnovení dodávek v polovině tohoto roku. Na postsovětský produkční rekord 10,27 miliónu barelů denně vzrostl objem těžby v Rusku.


Sektoru potravin se minulý měsíc nedařilo a ceny kávy, kakaa a cukru poklesly


Ceny obilnin a olejnin zamířily vzhůru kvůli informacím o špatném počasí v USA a Jižní Americe. Oblasti Brazílie a Argentiny, kde se pěstuje kukuřice a sóje, zaznamenaly v prosinci podle údajů společnosti T-Storm o 50 procent nižší úhrn srážek oproti normálu.

Pod největším prodejním tlakem je kakao, což je způsobeno vysokou nabídkou komodity na trhu. V současné sezóně se do přístavů v Pobřeží slonoviny přepravilo o 14 procent více kakaových bobů oproti stejnému období předchozího roku. Dodávky do ghanských přístavů vzrostly o více než 4 procenta.

Nabídka kávy na globálním trhu roste. Podle odhadu společnosti Archem Consulting by se objem vývozu Robusty z Vietnamu měl v prosinci pohybovat na úrovni 150 tisíc tun. V listopadu vyvezl druhý největší pěstitel kávy na světě 71 tisíc tun této komodity.

Tabulka: Změna ceny v prosinci a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.12.
ropa WTI -2 98,8 USD/barel
zlato -10 1566,8 USD/oz
měď -4 3,4 USD za libru
kukuřice +8 6,5 USD za bušl
pšenice +6 6,5 USD za bušl
káva Robusta -8 1810 USD za tunu
vepřové maso -8 84,3 US centu za libru

zdroj: CSI


Co bude v lednu?


V prvním měsíci nového roku očekáváme návrat optimismu na komoditní trhy. Objem levných peněz ve finančním systému je vysoký a výnosnosti bezpečných aktiv (kupříkladu americké vládní dluhopisy) nejsou z dlouhodobého hlediska atraktivní. Mezi sektory by se mělo dařit zejména cyklickým komoditám, jako jsou ropa nebo měď. V případě ropy bude důležitý i další vývoj situace v Iránu a cenou mohou zahýbat i informace z Iráku, kde se vlna násilností zvedla po odchodu vojsk NATO. Volatilní průběh předpokládáme v případě obilnin a olejnin. Farmáři na severní polokouli začnou v nejbližších týdnech uveřejňovat prvotní plány jarního výsevu. Čínští zemědělci již uvedli, že velikost bavlnou oseté plochy v zemi by se mohla zmenšit o 5 až 10 procent.

 Graf: Komoditní index RICI

rici_prosinec.jpg

zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

 

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE