20 akcií z indexu Stoxx Europe 600 s nejvyšším dividendovým výnosem

06.02.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


V posledních několika letech jsme ve světě svědky extrémně nízkých úrokových sazeb, díky nimž klesá výnosnost řady investičních produktů. …

V posledních několika letech jsme ve světě svědky extrémně nízkých úrokových sazeb, díky nimž klesá výnosnost řady investičních produktů. Výnosy z termínovaných vkladů v bankách mnohdy nepokryjí ani inflaci. V případě dluhopisů je situace velmi podobná. Rozvinuté země se potýkají s deleveragingem (splácení dluhů), což se negativně odráží i na růstu globální ekonomiky. Období nízkých úrokových sazeb a slabého hospodářského růstu s největší pravděpodobností potrvá ještě několik let. Investoři by se měli připravit na nižší zhodnocení kapitálu, než na jaké byli zvyklí v 90. letech a na počátku 21. století. Deflační tlaky jsou vysoké. Akcie s vysokým dividendovým výnosem mohou být v tomto prostředí pro investory zajímavou investiční příležitostí. Následující řádky navazují na předchozí článek, v němž bylo uvedeno 20 akcií z indexu S&P 500 s nejvyšším dividendovým výnosem. Tentokrát jsme se ovšem podívali do Evropy a vybírali akcie z indexu Stoxx Europe 600.

Dlouhodobá data ukazují, že dividendy tvoří významnou část z celkového výnosu dosaženého na akciových trzích. Na obrázku 1 je znázorněn příspěvek dividend k celkovému výnosu indexu S&P 500 v různých obdobích. V období 1871-2009 tvořily dividendy a jejich růst 90% celkových výnosů. Pouze za 10% byly zodpovědné změny valuací.

Obrázek 1: Význam dividend v případě indexu S&P 500 (Zdroj: GMO)

Zásadní význam dividend není jen otázkou Spojených států. Velmi podobný výsledek lze pozorovat i jinde ve světě. Například v Evropě pochází 80-100% celkových zisků od roku 1970 z dividend a jejich růstu.

Obrázek 2: Význam dividend ve světě (Zdroj: GMO)

Akcie s vysokým dividendovým výnosem mohou být pro investory zajímavou investiční příležitostí. V tabulce 1 jsou uvedeny akcie z indexu Stoxx Europe 600 s nejvyšším dividendovým výnosem, které jsou seřazeny sestupně.

Tabulka 1: Akcie z indexu Stoxx Europe 600 s nejvyšším dividendovým výnosem (Zdroj: Bloomberg)

(Pozn: P/E – cena akcie/zisk na akcii; P/BV – cena akcie/účetní hodnota akcie; DY – dividendový výnos; Payout ratio – výplatní poměr; ROE – rentabilita vlastního jmění; Tot Debt/Equity – Celkový dluh/Vlastní jmění firmy)

Při vyhodnocení tabulky je žádoucí sledovat i jiné ukazatele fundamentální analýzy (Pozn. Hodnoty NA většinou znamenají, že nejsou dostupná data, případně firma vykázala ztrátu (v případě ukazatele P/E)). Bezesporu se vyplatí sledovat výplatní poměr (payout ratio), který říká, jak velký podíl zisku je vyplacen akcionářům ve formě dividend a jak velká část je použita na reinvestice. Hodnoty nad 100% naznačují, že by v budoucnu mohlo dojít k poklesu dividend, protože tento poměr je dlouhodobě neudržitelný. Bezesporu je vhodné posoudit i základní ukazatel zadlužení podniku (Tot Debt/Equity). V případě vysokého zadlužení by totiž firma mohla přestat vyplácet dividendy a začít splácet vysoké dluhy. Kombinace vysokého zadlužení a výplatního poměru je například případ společnosti Portugal Telecom, A2A, Veolia Environnement nebo Cable & Wireless Comm.. Pokud z tabulky vyloučíme společnosti s výše uvedenými charakteristikami, potom dostaneme několik zajímavých firem, které mohou stát za hlubší prozkoumání (Marine Harvest, Home Retail Group, OPAP, RWE(poměrně vysoký dluh) nebo Mobistar). Není pak náhodou, že řada z výše uvedených společností se může pochlubit i vcelku vysokou rentabilitou vlastního kapitálu (ROE).

Společnost Colosseum nevlastní žádnou z výše uvedených akcií ve svém investičním programu Invest Equity, v němž se zaměřuje na nákup value akcií.




 

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE