Komise se vyjadřuje ke společnosti Rhinoceros

17.12.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Komise pro cenné papíry na základě řady dotazů uvádí, že šetřila činnost společnosti Rhinoceros pro podezření, zda neoprávněně nevykonává činnost obchodníka s cennými papíry, k níž musí mít licenci vydanou od Komise. V prvoinstančním rozhodnutí Komise konstatovala, že společnost neoprávněně prováděla investiční službu. Komise jí proto uložila pokutu a zakázala dále tuto činnost vykonávat.

Komise došla k závěru, že Rhinoceros neoprávněně vykonával investiční službu přijímání a předávání pokynů týkajících se investičních instrumentů na účet zákazníka, protože opakovaně zajišťoval podepsání komisionářských smluv o obstarání koupě nebo prodeje amerických státních dluhopisů tzv. STRIPS, mezi obchodníkem s cennými papíry BÖHM & partner a osobami, které byly se společností Rhinoceros ve smluvním vztahu. Předmětem smlouvy byl závazek těchto osob poskytnout společnosti Rhinoceros půjčku ve výši 68 000 Kč splatnou do 20 let. Tato půjčka byla zajištěna dvěma uvedenými dluhopisy. Rhinoceros dále těmto osobám poskytoval informace o dluhopisech typu STRIPS, přijímal od nich pokyny a na svůj bankovní účet peněžní prostředky na nákup těchto dluhopisů, které pak předával obchodníkovi s cennými papíry BÖHM & partner. Následně tyto osoby, které již byly zákazníky obchodníka s cennými papíry BÖHM & partner, informoval o uzavření obchodu.

Rhinoceros dle závěrů Komise také neoprávněně vykonával investiční službu obchodování s investičními instrumenty na vlastní účet. Na základě smlouvy uzavřené s obchodníkem s cennými papíry BÖHM & partner zadával pokyny k nákupu popsaných dluhopisů, avšak nikoli kvůli "investování" vlastních prostředků, ale výlučně za účelem jejich dalšího prodeje uvedeným osobám, které poté dluhopisy nabývaly do svých zákaznických účtů. Nákup dluhopisů Rhinoceros financoval peněžními prostředky, které přijal od těchto osob.

Komise proto uložila ve svém rozhodnutí společnosti Rhinoceros pokutu a zakázala jí vykonávat výše uvedenou činnost. Rozhodnutí však dosud není pravomocné. Společnost Rhinoceros proti rozhodnutí podala rozklad, o němž bude rozhodovat prezidium Komise.

Zdroj: Tisková zpráva Komise pro cenné papíry

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE