Index CPI z Velké Británie klesl méně než se očekávalo

20.03.2012 | , FXstreet.cz
INVESTICE


USD je silnější proti všem hlavním měnám a zejména proti komoditním dolarům.

USD je silnější proti všem hlavním měnám a zejména proti komoditním dolarům. Evropské akcie ztrácí přes 1.2% a relativně nejslabší jsou AUD a NZD. Ropa WTI se obchoduje za 107.75 a spotové zlato za 1649.80.

AUD je pod tlakem již od začátku asijské seance kvůli zprávám z BHP, což je jeden z největších těžařských koncernů, že čínská poptávka po železné rudě klesá. Zápis z jednání centrální banky (RBA), který potvrdil, že australská ekonomika je vystavena menšímu riziku vyplývajícímu z krize v eurozóně však nedokázal dalšímu pádu zabránit. AUDUSD se obchoduje kolem 1,05.

Vývoj měnového páru AUDUSD:

Evropské zprávy dnes ukázaly, že německá velkoobchodní inflace v únoru poklesla a to i přes vyšší ceny energií na 0,4% z 0,6% m/m což je 3,2% z 3,4% y/y a švýcarská výrobní produkce se prudce zvýšila v Q4 o 7,9% z -2% mezikvartálně, což zlepšilo meziroční výsledek na -1,4% z -1,9%.

Maloobchodní inflace CPI ve Velké Británii v únoru poklesla meziročně na 3,4% z 3,6% což je nejnižší hodnota od listopadu 2010 (jádrová inflace poklesla na 2,4% z 2,6%). I když index CPI klesl již po páté v řadě, pokles byl menší než se očekával (3,3%) což by mohlo znamenat menší šance pro další QE. Odhady BOE počítají s poklesem na 3,35% na konci Q1.

Španělsko prodalo dluhopisy v hodnotě 5,05 miliardy eur (cíl 4,5 – 5,5 miliardy) s nižším průměrným výnosem a Řecko dnes v první aukci po dluhopisovém swapu prodalo 13 týdenní dluhopis za 1,3 miliardy eur (cíl 1 miliarda).

Z ostatních zpráv: senátní komise dnes začne projednávat potvrzení nových členů FEDu Jeroma Powella a Jeremyho Steina a kyperská vláda údajně projevila přání využívat výhod plynoucích z použití programu Evropské centrální banky SMP (nákupem dluhopisů použitím SMP dojde ke snížení výnosů dluhopisů).

Americká seance začne ve 13:30 vyhlášením počtu nových stavebních povolení, které by se za únor měly zvýšit na 0,69 milionu z 0,68 milionu a také vyhlášením počtu započatých staveb, které by měly zůstat na hladině 0,7M.

Volatilita by se mohla zvýšit v 15:00 kdy bude americký ministr financí Timothy Geithner vypovídat před komisí pro finanční služby ve Washingtonu a také v 5:45 kdy šéf FEDu Ben Bernanke přednese první ze série čtyř přednášek na prestižní Univerzitě George Washingtna.

Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE