Nejvýnosnější třídy aktiv od počátku současného bull marketu

21.03.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


V uplynulých měsících jsme na finančních trzích svědky návratu optimismu. Investoři se zbavují bezpečných tříd aktiv a do centra pozornosti se …

V uplynulých měsících jsme na finančních trzích svědky návratu optimismu. Investoři se zbavují bezpečných tříd aktiv a do centra pozornosti se opět dostávají riziková aktiva. Akciové indexy prožívají jedno z nejlepších čtvrtletí za posledních 20 let. Zájem vzrůstá i o komodity. Současný bull market trvá již 3 roky. Následující řádky odhalí, které třídy aktiv byly v tomto období nejvýnosnější.

V tabulce níže je zachycena výkonnost ETF (Exchange-traded fund) napříč různými třídami aktiv. Z výsledků je zřejmé, že od počátku bull marketu (9.3.2009) si nejlépe vedli investoři, kteří vsadili na růst investičních společností zaměřujících se na nemovitosti v USA (REIT). Vangurad REIT ETF posílil o 194%. Druhé místo obsadily mexické akcie. Ishares MSCI Mexico Index Fund posílil o 181%. Třetí pozici obsadil Market Vectors Russia ETF, který se zaměřuje na investice do ruských akcií. Od počátku března 2009 posílil o 170%.

Na opačném konci žebříčku se nachází americký dolar. DB USD Index Bullish propadl o 17,5%. Druhého nejhoršího výsledku dosáhly dluhopisy se splatností 1-3 roky. Ishares Barclays 1-3Y Treasury Bond Fund vzrostl o pouhých 0,39%. Následovalo euro. CurrencyShares Euro Currency Trust posílil o 4,51%. Z výsledků je patrné, že jako třída aktiv si nejhůře vedou dluhopisy.

Podíváme-li se na jednotlivé třídy aktiv podrobněji, zjistíme, že v případě akcií si nejlépe vedly již zmíněné mexické a ruské akcie. Dále pak akcie amerických společností s nízkou tržní kapitalizací, které spadají do kategorie růstových akcií. V neposlední řadě technologické akcie. Solidní výkonnost předvedly i indické a australské akcie. Nejhůře si naopak vedly japonské, italské a francouzské akcie. V případě dluhopisů se dařilo tzv. TIPS (U.S. Treasury inflation-protected securities), které chrání investory před zvyšující se inflací v USA. Barclays TIPS Bond Fund posílil o 20,8%. Na měnových trzích se nejvíce dařilo australskému dolaru (+68%). Nejhůře pak americkému dolaru a euru. Překvapivě dobrých výsledků dosáhly investiční společnosti zaměřující se na nemovitosti.

Tabulka 1: Výkonnost ETF (Zdroj: Bloomberg)


Z výše uvedené tabulky vyplývá, že nejlépe si v uplynulých letech vedli investoři sázející na akcie. A jaký je výhled pro následujících několik let (5-7)? Pokud bychom měli nahlédnout do křišťálové koule, potom si dovolíme tvrdit, že nejhůře si povedou investoři, kteří svůj kapitál přesunou do dluhopisů. Výnosnosti jsou aktuálně extrémně nízké a několikaletý bull market je podle našeho názoru u konce. V případě měn je situace velmi ošemetná a bude záležet především na intenzitě kvantitativního uvolňování jednotlivých centrálních bank. Aktuálně situace příliš nenahrává euru a britské libře. Příliš příznivá není ani pro americký dolar. Velmi negativní je v případě japonského jenu. I nadále budou zajímavé měny rozvíjejících se zemí. Dále pak komoditní měny, které ovšem mohou postihnout prudké výprodeje, pokud globální ekonomika upadne znovu do recese, případně dojde k výraznému poklesu hospodářské aktivity v Číně. V případě tohoto scénáře by těžil ze situace americký dolar. Euro je velkou neznámou a bude záležet především na politických rozhodnutích a na krocích centrální banky. Pokud by byly problematické země vyloučeny z eurozóny, potom si dovedeme představit i posílení jednotné evropské měny. Pokud by ovšem eurozónu opustilo například Německo, potom naopak hrozí výrazné oslabení. Komodity by měly být v budoucnu i nadále dobrou volbou. Investice do zlata mohou investoři využít jako pojistku proti krizovým událostem ve světě. Do portfolií investorů by měly být zahrnuty bezpochyby i akcie. Vzhledem k aktuálním valuacím však nelze očekávat v dlouhodobém horizontu (5-7 let) žádnou výjimečnou výkonnost, na kterou byli investoři zvyklí v 90. letech. Svět se navíc potýká s pokračujícím deleveragingem a slabým hospodářským růstem v rozvinutých ekonomikách, jehož budeme s největší pravděpodobností svědky i v následujících letech. Spíše je nutné dlouhodobě počítat s jednociferným zhodnocením akcií. Potenciál stále vidíme v případě rozvíjejících se trhů. Na trhu nemovitostí je opět nutné být selektivní. Vyhnuli bychom se investicím v Kanadě, Austrálii a Číně.
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE