RBA beze změny – v závislosti na inflaci očekáváme v květnu snížení

03.04.2012 | , Saxo Bank
INVESTICE



Poprvéza více než tři roky poklesla v březnu měnová báze Japonska. USDJPY to nazačátku asijské seance způsobilo jisté problémy s volatilitou. První reakcíbylo USDJPY prodávat, protože se zvýšila možnost, že BoJ již nepřistoupí nadalší uvolňování, a tento měnový pár se propadl na minimum 81,55. Poté seobchodovalo v úzkém pásmu 81,70-90.


V Číněbyl dnes ráno zveřejněn další „neuvěřitelný“ výsledek indexu nákupních manažerů– oproti minulé hodnotě 48,4 posílil PMI mimo zpracovatelský sektorv březnu na 58,0. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od září 2011 a za posledních 12měsíců se pouze dva měsíce pohyboval pod klíčovou hladinou 50 bodů. Tolik co setýče zpomalení čínské ekonomiky….


Dalšízveřejněná makrodata již tolik vzrušení nepřinesla: maloobchodní tržbyv Austrálii mírně zpomalily, přesně v souladu s prognózou +0,2 % meziměsíčně.Vysoké tržby restaurací v minulém měsíci nebylo možné zopakovat, nejvíce všakposílila kategorie „ostatní maloobchod“. Údaje podle jednotlivých státůdokazují rozvrstvení místní ekonomiky. Zatímco v Queenslandu a ZápadníAustrálii činil růst tržeb v uvedeném pořadí +1,5 % a 1,0 %, v Novémjižním Walesu naopak o 0,6 % poklesly. Po zveřejnění těchto údajů zaznamenalAUD krátký pokles, ale nakonec před prohlášením RBA skončil v horní částidenního pásma.


Australskácentrální banka RBA ponechala základní sazbu cash target beze změny na 4,25 % av průvodním prohlášení uvedla, že před uvolňováním je nutné si počkat naanalýzu údajů o vývoji inflace (bude zveřejněna 24. dubna). Banka potvrdila, žerůst nedosáhl očekávání, ale jakékoli známky výrazného globálního zpomalenípopřela. RBA dodala, že trh s bydlením dál zpomaluje, i když se objevily známkystabilizace. Terms of Trade, rozdíl mezi cenami vývozu a dovozu, dosáhl vAustrálii zřejmě svého maxima, ale stále se drží na vysokých úrovních. AUD naoznámení reagoval se zpožděním; při psaní tohoto článku pomalu klesal.


Včerejšízveřejněná makrodata potvrdila, že Evropa uvízla mezi Asií a Spojenými státy –v zeměpisném i ekonomickém slova smyslu – neboť březnový index nákupníchmanažerů (PMI) vykázal smíšené výsledky. Na straně jedné zde máme solidnívýsledky oznámené Čínou a Spojenými státy (53,1, resp. 53,4, i když to, co si očínských číslech myslíme doopravdy, jsme dobře zdokumentovali ve včerejšímvydání). Na straně druhé stojí eurozóna a Německo s chabými výsledky 47,7 a 48,4, přičemžŠpanělsko se propadlo na pouhých 44,5. Tato skutečnost přispěla ke zmařenívzestupnějších tendencí eura po včerejší asijské seanci a šupem nás poslalazpátky pod 1,33. Další super výsledek PMI přišel z Velké Británie (nárůstz 51,5 na 52,1, tzn. již tři měsíce po sobě hodnota nad 50), což pomohloGBPUSD zabydlet se nad úrovní 1,60.


Jakuž jsme napsali, index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM v SeverníAmerice překonal očekávání, ale zaplacené ceny byly na hodnotě pouhých 61,0 (očekávalose 63,0, poslední údaj byl 61,5). Výdaje ve stavebnictví v meziměsíčnímvyjádření rovněž poklesly o 1,1 % (lednový pokles činil 0,8 %), což znovupodpořilo myšlenku, že nedávné oživení v odvětví výstavby je zřejmě jenvelmi opatrnou záležitostí. Na konci obchodování zpevnil CAD, zřejměv důsledku vcelku optimistického prohlášení guvernéra Carneyho ohledněkanadské ekonomiky, která je údajně o něco silnější, než centrální bankaočekávala.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE