Hlavní událostí dne bude zápis ze zasedání FOMC

03.04.2012 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Americký dolar je mírně silnější proti většině hlavních měn. Evropské akciové trhy ztrácí přibližně 0,35%...

Americký dolar je mírně silnější proti většině hlavních měn. Evropské akciové trhy ztrácí přibližně 0,35% a relativně nejslabší je AUD. Ropa WTI se obchoduje za 104,50 a spotové zlato za 1676.70.

Australský dolar je pod tlakem již od začátku asijské seance. Centrální banka Austrálie RBA totiž poukázala na možnost snížení sazeb. Základní sazba "cash rate" sice zůstala na 4,25%, ale prohlášení RBA obsahovalo věty o inflačním výhledu, který dodává prostor pro volnější monetární politiku. Další slova o růstu HDP, který je nižší než se očekávalo jenom potvrzují, že možnost snížení sazeb na příštím setkání je velká. AUD/USD se propadl z 1,0463 a v současné době se obchoduje kolem 1,0370.

Vývoj měnového páru AUD/USD:


PMI index ze sektoru stavebnictví ve Velké Británii za březen vykázal solidní růst na 56,7 z 54,3. Nové objednávky vzrostly nejrychlejším tempem za poslední čtyři a půl roku a celková důvěra také pokračovala v růstu. Následkem toho se zlepšil i subindex zaměstnanosti, i když výrazně vzrostl počet pracovníků zaměstnaných pouze na dobu určitou. I přes překvapivě dobré zprávy, EUR/GBP pokračuje v cestě vzhůru a obchoduje se kolem 0,8330.

Velkoobchodní inflace v Eurozóně poklesla v únoru meziročně na 3,6% z 3,8%, což je nejnižší úroveň od června 2010. Meziměsíčně PPI pokleslo na 0,6% z 0,8% a to i přes výrazné zvýšení ceny energií, které vzrostly o 2,2% meziměsíčně a meziročně dokonce o 9,1%.

Americká seance začne v 16:00 únorovými průmyslovými objednávkami, které by se za únor měly zvýšit o 1,5% po lednovém snížení o 1%.

Nejdůležitější událostí dne bude zápis z jednání komise FOMC ze 13. března, který bude publikován ve 20:00 h. Vyhlídky na další uvolňování se kvůli zlepšujícím se fundamentům postupně snižovaly. Vyjádření šéfa FEDu Bernankeho z minulého pondělí, které poslalo USD výrazně níž proti všem hlavním měnám, ale ukazuje, že možnost nového uvolňování stále existuje. Jednou z možností by například bylo prodloužit existující "operaci twist" (která spočívá v prodeji krátkodobých dluhopisů a zároveň v nákupu dlouhodobých dluhopisů za účelem vzpřímení výnosové křivky), která se má dokončit na konci června tohoto roku.

Patrik Urban
Autor působí ve forex společnosti www.fxstreet.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE