Komoditní vývoj v březnu přinesl korekci

03.04.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


V březnu nastal na komoditních trzích pokles cen. Výjimkou byl jenom sektor olejnin, kterému pomohly údaje o suchu v Jižní Americe. Ropa zlevnila až na konci měsíce po uveřejnění spekulací o možném uvolnění strategických rezerv v USA a Evropě.

Výrazné cenové korekci podlehly i drahé kovy, protože americká centrální banka už pravděpodobně nebude nakupovat další státní dluhopisy USA. V Evropě pokračuje boj s dluhovou krizí. Politici se tu na konci března dohodli na rozšíření záchranných programů až na 940 miliard EUR, což by měl být dostatečný bezpečnostní polštář při případných problémech Španělska nebo Itálie. Obě země už uvažují o velkých úsporách. Španělsko by mělo představit největší rozpočtové škrty od konce 70. let. Ekonomický vývoj v eurozóně je nepříznivý. Míra nezaměstnanosti se tu zvýšila na patnáctiletý rekord. Naopak Spojeným státům se daří. Výdaje domácností jsou rekordně vysoké a vzhledem k rychle klesající nezaměstnanosti se očekává další růst tamní spotřeby.

Ceny drahých kovů se v březnu snížily

Inflace v USA, Evropě i rozvíjejících se asijských zemích klesá. Pravděpodobnost odstartování dalšího programu nákupu státních dluhopisů se snížila, protože hospodářský vzestup USA je silný. Pro zlato byly negativní údaje o zvýšení dovozního cla na tento kov do Indie, která je dlouhodobě největším spotřebitelem zlata na světě. Tamní klenotníci upozorňují na možnost zdražení koncových produktů, což by mohlo způsobit pokles spotřeby až o 30 procent. Platina a paládium znehodnotily po uveřejnění nečekaně špatných údajů o prodejích automobilů v Evropě. V prvních dvou měsících tohoto roku nastalo snížení počtu registrací nových automobilů o 8,3 procenta oproti stejnému období minulého roku.

Ropa v závěru podlehla korekci

Ropa přešlapovala téměř celý měsíc na místě a až na konci března podlehla mírné korekci. Zásoby ropy v USA rostou a momentálně jsou nejvyšší od léta minulého roku. OPEC uvedl, že těží rekordních 31,26 milionů barelů denně. Rekordní dodávky ropy hlásí i Rusko. V Libyi vzrostla produkce oproti únoru o 300 tisíc na 1,4 miliónu barelů/den, což je téměř hodnota dosahovaná před válkou. USA, Velká Británie a Francie v současnosti zvažují uvolnění strategických rezerv, aby zatlačily ceny pohonných hmot dolů. V případě amerického zemního plynu pokračuje sestupný cenový trend. Důvodem je teplejší počasí na severovýchodě USA, kvůli kterému jsou momentálně americké zásoby o 59 procent vyšší oproti pětiletému průměru.

Obilniny nakonec zamířily vzhůru

Ceny obilnin nejdřív klesaly a až na konci měsíce nastalo vyražení vzhůru. Olejniny zhodnocovaly celý měsíc. Ministerstvo zemědělství USA uveřejnilo odhad osetí v zemi. Kukuřicí osetá plocha by se měla zvětšit o 4 % na 95,9 miliónů akrů, což by bylo nejvíce od roku 1937. V případě sóji se očekává zmenšení oseté plochy o 1 % na 73,9 miliónu akrů. Pro sójový komplex jsou velkou podporou informace o suchu v Jižní Americe. Tento region by měl dodat jenom 121 miliónů tun sóji, přičemž v minulé sezóně vyprodukoval 137 miliónů tun. Farmáři v USA osejí pšenici na 56 miliónech akrů, což je o 3 % větší plocha oproti minulému roku.

Potraviny stagnovaly

V sektoru potravin byla minulý měsíc zaznamenána stagnace, případně mírný pokles cen. Pro cenu kávy jsou negativní informace z Vietnamu o zvyšovaní exportu. V březnu by země měla vyvézt 200 tisíc tun Robusty, což by bylo o 24 procent více oproti minulému roku. Výrazná korekce nastala u pomerančového koncentrátu. Důvodem jsou informace o zdvojnásobení zásob v Brazílii. Ceny cukru a kakaa se výrazněji nezměnily.

Tabulka: Změna ceny v březnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.3.
ropa WTI -3,8 103,1 USD/barel
zlato -2,5 1669,3 USD/oz
měď -1,2 3,8 USD za libru
kukuřice -2,1 6,4 USD za bušl
pšenice -1,1 6,6 USD za bušl
káva Robusta 0,9 2026 USD za tunu
vepřové maso 1,1
90,4 US centu za libru

zdroj: CSI

V dubnu předpokládáme zotavení komoditních trhů

Drahé kovy jsou díky korekci opět vhodné na nákup. Sektor energií by i nadále měl citlivě reagovat na jakékoliv zprávy ze Středního východu. Vzestupný trend očekáváme v případě obilnin a olejnin. Prudký růst cen po zveřejnění informací o vyšším osetí v USA je jasný signál sily celého sektoru. Další zlevnění je možné v případě kávy, kakaa i pomerančového koncentrátu.


Graf: Komoditní index RICI

Komoditní index RICI

zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete na webu Investujme.cz. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici v sekci Komodity - On-line kurzy.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE