Komoditní outlook II. Q 2012: Optimistický vývoj na finančních trzích

11.04.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


V prvním čtvrtletí se vývoj na finančních trzích nesl v duchu optimismu. Podporou byly lepší makroekonomické statistiky v USA, druhý záchranný balík pro Řecko, shoda na restrukturalizaci řeckého dluhu a extrémně uvolněná monetární politika ECB. Investoři opouštěli konzervativní investice a přesouvali kapitál do rizikových aktiv.

Americké akciové indexy v průběhu posledních třech měsíců výrazně posílily a zažily jedno z nejlepších čtvrtletí od roku 1998. Podporou byla především extrémně uvolněná měnová politika ECB, která vedla ke střednědobé stabilizaci dluhové krize v Evropě. Výsledková sezóna byla ve srovnání s předchozími o něco horší.

Návrat optimismu na finanční trhy přál i komoditám. Ke konci čtvrtletí však začaly přicházet nepříznivé zprávy z Číny (největší spotřebitel komodit na světě) ohledně zpomalování hospodářského růstu, což byla pro celý sektor nepříznivá zpráva. Mezi nejsilnější komodity patřila ropa Brent, platina, benzín nebo sójový šrot. Na opačném konci žebříčku se umístil zemní plyn a káva Arabika. Cena feeder cattlu, live cattlu nebo pomerančového koncentrátu se vyšplhala na několikaleté maximum. Cena zemního plynu naopak propadla na několikaleté minimum.

Přesun investorů k rizikovějším aktivům nepřál státním dluhopisům, které stagnovaly či klesaly. V případě měnových trhů stál bezesporu za pozornost japonský jen, který prudce oslabil. BoJ dále rozšířila program kvantitativního uvolňování. Poklesu se dočkal i americký dolar.

Autor článku

Petr Čermák, Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE