Google reportoval solidní výsledky, překvapil zamýšleným „splitem“

13.04.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Kalifornský obr představil po včerejším uzavření trhů v USA výsledky hospodaření za první kvartál...

...

Google během prvních tří měsíců roku dosáhl zisku ve výši 2,89 mld. USD (8,75 USD na akcii), což překonalo výsledek ze stejného období loňského roku o 61 %. Tržby vzrostly z předchozích 8,58 mld. USD na 10,65 mld. USD.
Upravený zisk na akcii činil 10,08 USD a očištěné tržby po odečtení celkových nákladů na akvizice dosáhly na 8,14 mld. USD. Podle FactSet Research očekávali analytici 9,64 USD na akcii při tržbách ve výši 8,1 mld. USD. Počet placených prokliků vzrostl oproti minulému roku o 39 %, nicméně průměrné náklady na proklik poklesly meziročně o 12 %.

Google společně s výsledky oznámil záměr změnit současnou strukturu akcií. Má se jednat o vytvoření nové skupiny akcií, na které se nebude vztahovat právo na hlasování, čímž má být zajištěna kontrola nad společností současnými majoritními vlastníky. Spoluzakladatelé Larry Page a Sergey Brin se netají tím, že nechtějí přijít o možnost strategicky ovlivňovat směr, kterým se společnost ubírá. Spolu s nimi vlastní důležitou část akcií Eric Schmidt. Společně pak vlastní zhruba 2/3 společnosti. Podle plánovaného rozdělení akcií v poměru 2 za 1, obdrží investoři ke každé akcii, kterou nyní vlastní, ještě jednu navíc. Z jedné akcie s teoretickou hodnotou 600 USD tak následně vzniknou 2, kdy každá z nich bude stát 300 USD.
Google má už nyní duální strukturu akcií, kde akcie typu A má omezené právo na hlasování. Nový typ C nebude mít právo na hlasování vůbec žádné.
Podle některých názorů se dá plánovaný krok označit za paranoidní strach hlavních vlastníků z převzetí. Ačkoli se bude o návrhu hlasovat až na výročním setkání společnosti 21. června, je podle všeho velmi nepravděpodobné, že by byl návrh smeten ze stolu.

Akcie (GOOG) včera posílily o 2,37 % na 651,01 USD.

Zdroj: Bloomberg, MarketWatch


Rudolf Plachý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Plachý Rudolf  

Články ze sekce: INVESTICE