Týden na komoditních trzích

16.04.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Mimořádně silné výprodeje v případě futures kontraktů na pomerančový koncentrát pokračovaly každým dnem minulého týdne

Pomerančový koncentrát

Mimořádně silné výprodeje v případě futures kontraktů na pomerančový koncentrát pokračovaly každým dnem minulého týdne, teprve až v pátek došlo k mírnému odražení od pomyslného dna. Tohoto dna dosáhl koncentrát již ve středu, kdy si sáhl nejníže za posledních 19 měsíců. Propad je živen jak vysokou produkcí, tak zároveň i nižší poptávkou. Za nižší poptávkou stojí především USA, kde se od začátku loňského října prodalo o 11% méně pomerančového džusu ve srovnání se stejným obdobím v předcházejícím roce. Dohromady se jednalo o 955 milionů litrů. Co se nabídkové strany týče, tak Brazilská asociace vývozců citrusových plodů již na konci března informovala, že v letošním roce očekává vývoz koncentrátu ve výši 1,2 milionu tun. Brazilská úroda bude velmi dobrá především proto, že zemi nepostihly mrazy. Taktéž v další významné pěstitelské oblasti, na Floridě, se zatím úrodě daří. Opět z důvodu, že plody nebyly postihnuty přízemními mrazíky. Květnový pomerančový koncentrát v pátek na ICE Futures U.S. uzavřel na 146,40 centech za váhovou libru. O 1,55 centu výše oproti čtvrtku.

 

Sója

Sojový komplex, tedy futures kontrakty na sojové boby, sojový olej a sojový šrot patřily v předchozím týdnu mezi nejvíce posilující komodity. Po zveřejnění zprávy WASDE, která informuje o vývoji zásob jednotlivých zrnin a olejnin nabrala sója impuls k růstu. Odhad jejích konečných zásob byl totiž snížen z 57,3 na 55,5 milionů tun. Ve čtvrtek sója v Chicagu zaznamenala nejsilnější růst ceny za poslední týden v návaznosti na zprávy o lepších výsledcích vývozu sóji z USA do Číny. Tato asijská velmoc nyní skupuje produkci z USA, protože jihoamerická produkce byla poškozena suchy. Čínská vláda se též rozhodla zvýšit dovozy sóji pro dostatečné předzásobení tamního trhu, což by mělo pomoci omezit růst spotřebitelských cen. Aktuální listopadové sojové boby v pátek na burze CBOT uzavřely na ceně 1361,75 centů za bušl. Sojový olej s červencovým dodáním tamtéž na 56,87 centech za bušl. Květnový sojový šrot pak na 395,80 centech za bušl.

 

Ropa

V úterý se cena ropy dostala v intradenním obchodování na osmitýdenní minimum v reakci na očekávání růstu zásob ropy za týden končící 6. dubnem o 2 miliony barelů. Finální množství zásob by pak bylo největší v tomto ročním období od roku 1990. Jak posléze středeční napjatě očekávaný report ukázal, zásoby ropy vzrostly dokonce o 2,8 milionu barelů na celkových 365,19 milionů barelů, tedy ještě více než se očekávalo. Ovšem stejný report zároveň informoval o významném poklesu zásob benzínu. Toho ubylo k 6. dubnu 4,28 milionu barelů. Finálních 217,6 milionu barelů benzínu pak bylo dokonce nejnižší množství od loňského prosince. Tento úbytek poslal cenu ropy ve středu opět výše. V průběhu týdne byla ropa značně volatilní, např. v důsledku zvýšení úrokových sazeb španělských a italských dluhopisů ropa oslabovala. Naopak v reakci na možnou pomoc s odkupem španělských dluhopisů ze strany Evropské Centrální Banky zamířila později během týdne na sever. V pátek květnová ropa WTI zakončila na hodnotě 102,83 USD za barel.

 

Tomáš Kocourek

Colosseum a.s.

Autor článku

Tomáš Kocourek  

Články ze sekce: INVESTICE