Sázka na čínské akcie se v posledních letech příliš nevyplatila

15.05.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Čínská ekonomika v posledních několika letech roste obdivuhodným tempem. Růst hospodářství však nemusí být nutně spojený s růstem akciových …

Čínská ekonomika v posledních několika letech roste obdivuhodným tempem. Růst hospodářství však nemusí být nutně spojený s růstem akciových trhů. Potvrzením je i vývoj čínského akciového indexu Shanghai Stock Exchange Composite. Akcie jsou pro investory v posledních několika měsících a letech velkým zklamáním.

Z pohledu na graf indexu je zřejmé, že se akciový index nachází již několik let v sestupném trendu. Z hodnoty kolem 3471 bodů, na níž se vyšplhal na počátku srpna 2009, poklesl až na současných 2374 bodů (-31,6%).

Obrázek 1: Index Shanghai Stock Exchange Composite 2008-2012 (Zdroj: Bloomberg)


Zajímavý je i pohled na dlouhodobý vývoj indexu. Z grafu je zřejmé, že se index nacházel v letech 2001 až 2005 v sestupném trendu. Následovalo období spekulativní bubliny, které poslalo index z hodnot kolem 1000 bodů nad hranici 5800 bodů. Bublina splaskla a Shanghai Stock Exchange Composite propadl k 1800 bodům. Dno globálních akcií (březen 2009) a následný celosvětový růst pomohl i čínským akciím, které zamířily krátce vzhůru. Od srpna 2009 se však index již výše nepodíval a opět byl zahájen několikaletý sestupný trend.

Obrázek 2: Index Shanghai Stock Exchange Composite 2000-2012 (Zdroj: Bloomberg)


Podíváme-li se na valuace indexů, potom pro nás výkonnost čínských akcií v posledním desetiletí nebude příliš velkým překvapením.

Obrázek 3: Ukazatel P/E indexu Shanghai Stock Exchange Composite (Zdroj: Bloomberg)


Obrázek 4: Ukazatel P/B a dividendový výnos indexu Shanghai Stock Exchange Composite (Zdroj: Bloomberg)


Z grafů je zřejmé, že se index obchodoval v roce 2000 - 2001 za P/E (cena akcie/zisk na akcii) na extrémně vysoké úrovni kolem 60. Cena pro investora byla tudíž 60x vyšší než generovaný zisk. Velmi podobný obrázek ukazuje i graf P/B (cena na akcii/účetní hodnota na akcii), kdy byli investoři v roce 2000 ochotni platit 6x vyšší cenu v porovnání s účetní hodnotou společností v indexu. Pro srovnání uvedeme valuace amerického akciového indexu S&P 500 ve stejném období (P/E = 24; P/B = 4,3).

Z výše uvedeného plyne, že obecně přijímané tvrzení o výhodnosti investování do akcií v rozvíjejících se zemích nemusí nutně platit za každé situace a pro všechny země. Vždy je potřeba vycházet z valuací. Čínská ekonomika v posledních 12 letech sice pokračovala v prudkém růstu, nicméně z grafů je zřejmé, že akcie po většinu času klesaly. Průměrné roční zhodnocení indexu Shanghai Stock Exchange Composite v uplynulých 12 letech činilo přibližně 2,4% (bez započtení dividend). Tedy hodnota blížící se úročení na spořících účtech v ČR. Nutno přiznat, že americký akciový index ve stejném období v průměru ročně znehodnotil o 0,6% (bez započtení dividend).

V současnosti se situace změnila. Z grafů P/E, P/B a dividendového výnosu je zjevné, že se čínský akciový index nachází aktuálně na jedněch z nejatraktivnějších úrovní za posledních 12 let. Z pohledu valuací je tedy poměrně zajímavý. I přesto se však domníváme, že je nákup čínských akcií pro drobného investora rizikovou záležitostí. Uvedeme jen několik důvodů, protože celkový výčet by byl námětem na další komentář. Investice do čínských akcií je velmi specifická a pro drobného investora velmi obtížná. Akciový trh je v zemi vnímán jako kasino a tomu odpovídá i vývoj. Vedení podniků v Číně nejedná ve prospěch zahraničních akcionářů. V řadě firem je stále majoritním vlastníkem stát a rozhodování managementu je tím výrazně ovlivněno. Častým motivem vstupu čínských společností na burzu je prospěch insiderů! Zcela zásadním bodem je pak nedůvěryhodnost účetních výkazů, kterou potvrzují i četné skandály z posledních let.

Závěrem lze říci, že investice do čínských akcií může přinést v následujících letech zajímavé zisky. Je však určena spíše pro spekulanty a hráče. Konzervativní investor by měl k investicím do čínských akcií přistupovat s velkou dávkou opatrnosti a nealokovat zde velké množství svého kapitálu (pokud vůbec nějaký).
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE