České radiokomunikace

05.05.2003 | , Cyrrus
INVESTICE


Základní informace: - Telekomunikační společnost. Její hlavní aktivity jsou přenos rozhlasového a televizního signálu, pronájem telekomunikačních obvodů...

...
- Významně se podílí na telekomunikačním trhu prostřednictvím svých podílů v dceřiných společnostech Radiomobil - mobilní operátor a Contactel - alternativní operátor a poskytovatel internetového připojení.
- Nekonsolidované hospodářské výsledky 2002 (CAS): výkony: 2,31 mld. Kč; HV za účetní období: -748 mil. Kč.

Aktuální stav:
- Koncem února společnost oznámila svoje předběžné nekonsolidované hosp. výsledky podle CAS. Hospodářský výsledek za celý rok skončil v mínusu 748 mil. korun, zatímco předloni vykázala zisk 1 206 mil. korun. Výkony poklesly o více než 11% na 2 310 mil. Kč. Firma po dokončení páteřní sítě výrazně omezila investice.
- V podniku probíhá reorganizace a restrukturalizace, jejímž výsledkem by mělo být zeštíhlení společnosti (propuštění části zaměstnanců) a návrat do ziskovosti v letošním roce, nicméně díky silné konkurenci jsou vyhlídky pouze omezené.
- Výsledky T-Mobile v zásadě splnily očekávání (podle IAS): celkové výnosy 21,57 mld. korun (+2,2% oproti 2001), EBITDA 9,5 mld. Kč (+24,6%) a 2,9 mld. Kč (+14,3%).
- Společnosti Aliatel loni vzrostly tržby o 50%, ztráta ovšem vzrostla o téměř 40%.
- Dlouhodobě ztrátové je hospodaření společnosti Contactel, která výrazně snižuje rentabilitu skupiny.
- Německá Deutsche Bank, která má podíl v ČRa, prohlásila, že ho pravděpodobně nabídne k prodeji.
- Koncem dubna zveřejnila společnost výsledky za 1Q: provozní ztráta 12 mil. korun (oproti 13 mil. loni), hrubá ztráta 1,8 mil. korun (proti 9 mil. zisk vloni).

Očekáváme:
V souvislosti s probíhající privatizací Českého Telecomu, kdy vítězem tendru je stejné konsorcium firem, jaké vlastní České radiokomunikace, jsou možné změny ve vlastnické struktuře Českých radiokomunikací. Dopad na hodnotu akcií je prozatím nejasný, protože prozatím nejsou známy možné scénáře vyřešení této situace. Společnost také ohlásila cíl pro rok 2003 - obrátit své negativní hospodaření do zisku.

Vývoj na burze:
Akcie Českých radiokomunikací se na BCPP již delší dobu obchodují kolem hodnoty 190 Kč/ akcie. V nejbližší době se neočekávají výraznější odchylky kurzů, nicméně to neznamená, že kdyby se objevila nějaká nová významná informace, že by se kurz akcií nemohl výrazněji vychýlit. U renomovaných společností nepanuje jednotný názor na tento titul, s tím, že nejvíce převažuje doporučení Držet.

Maržové obchody:
- Při maržovém obchodování ve SPAD BCPP se obchoduje u titulu České radiokomunikace s balíkem 3.000ks a pohyb 1,-Kč znamená změnu ve finančním vyjádření 3.000,-Kč.
- Bližší informace Vám poskytne Váš makléř.

Toto investiční doporučení se zakládá na dostupných informacích v době jeho vytvoření. V souvislosti s příchodem dalších informací se může očekávání i vývoj samotného kurzu měnit. Proto chcete-li být o tomto vývoji informování, kontaktujte svého makléře.

Autor článku

Mojmír Mlčoch  

Články ze sekce: INVESTICE