Zacíleno na dividendy – strategie dividendových aristokratů

19.07.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Od roku 1926 tvořily dividendy podstatnou část z příjmu akciových investorů. Z celkového výnosu akcií byly zodpovědné minimálně za jednu třetinu …

Od roku 1926 tvořily dividendy podstatnou část z příjmu akciových investorů. Z celkového výnosu akcií byly zodpovědné minimálně za jednu třetinu výsledku. Agentura Standard & Poor´s proto vytvořila pro investory hledající kvalitní dividendové tituly index S&P 500 Dividend Aristocrats Index, který monitoruje výkonnost 51 akcií v indexu S&P 500, které každoročně po dobu 25 let zvyšují vyplácené dividendy. Od roku 1989 překonává výše uvedený index co do výkonnosti svého známějšího bratříčka (S&P 500).

Výnosnost indexu S&P 500 dosáhla od roku 1989 9,82%. Index S&P 500 Dividend Aristocrats zhodnotil v průměru ročně o 12,05%, a to dokonce s nižší volatilitou. Výkonnost v jednotlivých letech je znázorněna v tabulce níže.

Tabulka 1: Výkonnost indexu S&P 500 a S&P 500 Dividend Aristocrats (Zdroj: SeekingAlpha)


V tabulce níže je uvedeno 51 firem, které jsou k 18. červenci součástí indexu S&P 500 Dividend Aristocrats. Zároveň je zde uvedeno několik základních hodnotových ukazatelů. Akcie jsou seřazeny podle hodnoty P/E (cena akcie/zisk na akcii). Obecně se akcie s nižším ukazatelem P/E považují za levnější. Nemusí to však nutně znamenat, že jsou automaticky lepši investicí. Na předních příčkách vidíme několik známých společností typu Exxon Mobil, Walgreen nebo Johnson & Johnson.

Tabulka 2: 51 akcií v indexu S&P 500 Dividend Aristocrats (Zdroj: S&P, Bloomberg)


(Pozn. Pro zobrazení všech 51 akcií klikněte na tabulku. P/E – cena akcie/zisk na akcii; P/B – cena akcie/účetní hodnota akcie; DY – dividendový výnos; ROA – rentabilita aktiv; ROE – rentabilita vlastního jmění; Buy, Hold, Sell – doporučení analytiků na nákup, držení či prodej akcie)

Pokud se podíváme na charakteristiky celkového portfolia, potom zjistíme, že se z pohledu hodnotových ukazatelů nejedná o příliš “levné“ společnosti. Ukazatel P/E se pohybuje na úrovni 16,8 a P/B na 4,4 (v případě indexu S&P 500 je aktuální hodnota P/E 13,96 a P/B 2,16). Z ukazatelů rentability je nicméně zřejmé, že se jedná o firmy s poměrně solidní rentabilitou (ROA = 9,3%, ROE = 22%; v případě S&P 500 ROA = 9,4%, ROE = 27,7%). Zajímavý je i pohled na průměrné hodnoty doporučení analytiků, kteří pokrývají vybrané akcie. Přibližně 42% z nich doporučuje akcie nakoupit, 49% doporučuje držet a 8% prodat. Tabulka 2 může být zajímavou inspirací pro případné nákupy investorů.

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE