Polsko roste díky řeckému optimismu

06.08.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Polský index WIG 20 dnes posílil o 1,77 % na 2261,97 b. a navázal tak na nákupní optimismus z pátečního obchodování. Investiční náladu...

...dnes podpořily informace z jednání o dalším řešení řecké dluhové krize, kde se tamní vláda a její věřitelé dohodli na dalších opatřeních vedoucích k podpoře ekonomického růstu.

Na polském trhu z těchto zpráv nejvíce profitovala mediální skupina TVN (TVN; +4,46 %), společně s bankovní skupinou Pekao (PEO; +3,13 %), u které ještě doznívají pozitivní firemní výsledky z minulého týdne. Třetím růstovým titulem je zemědělský producent Kernel (KER; +3,03 %). V záporu dnes zůstal developer Globe Trade Centre (GTC; -0,81 %), důlní společnost Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW; -0,59 %), jejíž vedení se zatím neúspěšně pokouší dohodnout s odbory na mzdových podmínkách. Třetím klesajícím titulem byla chemická společnost Synthos (SNS; -0,18 %).

Z tržních odvětví se dnes nejvíce dařilo spotřebitelských službám (+4,46 %), které však táhl jediný zástupce TVN. Na druhém místě bylo spotřebitelské zboží (+3,03 %). Nejhůře se dnes dařilo těžařům (+0,84 %).


Miloslav Veselý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Veselý Miloslav  

Články ze sekce: INVESTICE