Akcie v indexu S&P 500 s největším 3M momentem

07.08.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Momentum strategie je jednou z nejstarších a nejoblíbenějších investičních strategií. Spočívá v investování do akcií společností, které za …

Momentum strategie je jednou z nejstarších a nejoblíbenějších investičních strategií. Spočívá v investování do akcií společností, které za určité období vykázaly největší cenový vzestup. Nejčastěji bývá použito období 3 měsíců, 6 měsíců či jednoho roku. Úspěšnost strategie je sporná, nicméně krátkodobým spekulantům může níže uvedená tabulka posloužit jako zajímavá inspirace pro případné krátkodobé nákupy.

Zajímavá studie o výkonnosti momentum strategie je Returns to buying winners and selling losers: Implications for stock market efficiency (Jegadeesh, Narasimhan, and Titman, Sheridan, 1993). Závěrem práce je, že momentum strategie, která nakupuje společnosti s největším růstem ceny v posledních 6 měsících a drží tyto firmy následujících 6 měsíců, je z hlediska výkonnosti velmi úspěšná. Více lze najít přímo ve studii (http://www.e-m-h.org/JeTi93.pdf). Další informace je možné najít v průzkumech Jamese O'Shaughnessyho (What Works on Wall Street : A Guide to the Best-Performing Investment Strategies of All Time).

V tabulce níže je uvedeno 20 akcií z indexu S&P 500 s největším tříměsíčním momentem (seřazeno od největšího momenta po nejnižší). V tabulce je zároveň uvedena poslední cena akcie (last), populární ukazatel P/E (zisk na akcii/cena akcie) a 1M momentum.

Obrázek 1: 20 akcií z indexu S&P 500 s největším 3M momentem (Zdroj: Bloomberg)


Z výsledků je zřejmé, že součástí žebříčku je řada známých firem (např. Wal-Mart Stores, GAP, News Corp, Monsanto). Hned první místo obsadila firma Sprint Nextel, jedna z největších firem v USA v oblasti telekomunikací. Na druhém místě je již méně známá firma Tesoro, která provozuje ve Spojených státech řadu rafinerií. Třetí místo obsadila firma Constellation Brands, která podniká v oblasti výroby a prodeje alkoholických nápojů.

Do tabulky byl zahrnut i populární hodnotový ukazatel P/E, který je možné využít s momentovou strategií. Jednou z alternativ jsou tituly s vysokým momentem a nízkým ukazatelem P/E.

Níže uvádíme několik zajímavých grafů z tabulky.

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE