Dallaský Fed - kvantitativní uvolňování má řadu negativ

03.09.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Riziková aktiva se v posledních týdnech dostala opět do centra pozornosti investorů. Centrální bankéři naznačili další kolo intervencí a samotný …

Riziková aktiva se v posledních týdnech dostala opět do centra pozornosti investorů. Centrální bankéři naznačili další kolo intervencí a samotný příslib extrémně uvolněné monetární politiky stačil, aby vyvolal mezi investory optimismus. Ceny akcií a komodit míří vzhůru. Wall Street čile spekuluje o datu představení kvantitativního uvolňování 3. Názory na extrémně uvolněnou měnovou politiku, která nemá v historii obdoby, jsou rozdílné. Svůj postoj zveřejnil i dallaský Fed. Závěry jsou překvapivé. Kritika z vlastních řad mnoho lidí zaskočila.

Závěr studie: Ultra Easy Monetary Policy and the Law of Unintended Consequences

Extrémně uvolněná měnová politika doposud uspěla ve snaze o odvrácení kolapsu globální ekonomiky a finančního systému. Schopnost podobné politiky ke stimulaci “silného, udržitelného a vyrovnaného růstu“ v globální ekonomice je však omezena. Dallaský Fed dále varuje před širokým spektrem nechtěných střednědobých efektů, které označuje jako nechtěné následky. Mezi ně patří například špatná alokace investic v reálné ekonomice, ohrožení zdraví finančních institucí a funkčnosti finančních trhů, omezení nezávislého úsilí centrální banky o cenovou stabilitu, podpora vlády v odkládání řešení dluhových problémů nebo přerozdělování příjmů a bohatství ve společnosti. Výše uvedené efekty silně podporují tvrzení, že agresivní monetární uvolňování není bez následků.

Dallaský Fed dále vyvozuje základní poučení do budoucna pro centrální banky, které by měly agresivněji zasahovat proti nadměrnému růstu, který je tažen úvěry a zároveň by měly být připraveny více tolerovat následné propady. To by mohlo pomoci vyhnout se budoucím krizím dnešního typu. Dále upozorňuje, že současná krize ještě zdaleka není u konce. Centrální banky svými zásahy pouze koupily více času politikům, aby zavedli kroky potřebné k obnovení “silného, udržitelného a vyrovnaného růstu“ globální ekonomiky. Dallaský Fed varuje, že pokud poskytnutý čas nebude rozumně využit, tak se ekonomická a finanční krize může pouze zhoršit.

Závěrem stojí za připomenutí, že od roku 2008 se k extrémně uvolněné měnové politice přihlásila řada centrálních bank ve světě. Nejznámějším propagátorem je bezpochyby americká centrální banka a její guvernér Ben Bernanke, který srazil úrokové sazby na nulu, představil již dvě kola kvantitativního uvolňování, operaci twist a další. K příznivcům však patří i Bank of Japan, Bank of England a v posledních měsících se přidává i ECB, která tím tak porušuje svůj mandát. Dallaský Fed ve své studii pouze vyslovil to, co všichni již dlouho věděli. Ve výčtu nepříznivých efektů extrémně uvolněné měnové politiky by se navíc bezesporu dalo pokračovat. Seznam je dlouhý. Prozatím si však užíváme především pozitivních vlivů výše uvedené monetární politiky. Plnou sílu negativních efektů pocítíme naplno až v budoucnu.
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE