Dnešek připravující se na zítřek

05.09.2012 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní obchodování bylo zpočátku dost nerozhodné. Trhy zahajovaly den v červeném v reakci na včerejší americké obchodování, rychle se obrátily k růstu, aby je srazily horší makrodata z eurozóny (PMI ve službách 47,2 est. 47,5). Následně si ale trhy vzpomněly na zítřejší zasedání ECB a zase šly mírně do plusu v očekávání kroků vedoucích k odkupům bondů ohrožených zemí. Odpoledne začaly prosakovat na trh informace, že by odkupy nemusely být nijak limitovány objemem. V 16:30 je DAX na 6.981 +0,7%.

Pod silným tlakem byly dnes akcie British Petroleum po prohlášení ministerstva spravedlnosti USA, že únik ropy z roku 2010 byl způsoben hrubou nedbalostí BP. Tak tvrdé vyjádření nedává moc šancí na mimosoudní vyrovnání, o které se BP snaží. Akcie společnosti oslabovaly až o 4%, ztrátu korigovaly k -2,65%.

Mark Zuckerberk oznámil, že on ani nikdo další z vedení Facebooku se minimálně letos nechystá prodávat své akcie. Tato intervence přichází ve chvíli, kdy cena akcií společnosti od vstupu na burzu klesla už více než o polovinu. Pro investory to může být signál, aby se svých podílů také přestali zbavovat a uvažovali, zda je u Facebooku potenciál nějakých nárůstů. Ovšem získat ztracenou důvěru může být velmi těžké. Dnešní otevírací hodnota v USA byla 18,26 USD (+3%).

NWR dnes poprvé obchodovala bez nároku na dividendu 0,06 EUR (cca 1,5 CZK). Po včerejší zavírací hodnotě klesla až k 86,01 Kč, kde se obrátila k mírnému nárůstu.

Na pražské burze dnes ČEZ klesl na 749 Kč (-1,9%); Telefónica CR, která se v pátek bude obchodovat naposledy s nárokem na dividendu, je na úrovni 417,5 Kč, Komerční banka 3.821 Kč +1,08%.

Od zítřejšího zasedání ECB toho trhy čekají dost, možná až příliš. Úniky informací sice naznačují, co by se zítra mohlo dít, ale spoléhat na ně nemusí být úplně spolehlivé.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE