ZertifikateJournal 14/2012: Humbuk kolem IPO Fa­cebooku

17.08.2012 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Obrovský humbuk vyvolano IPO Fa­cebooku. Ještě před zveřejněním ceny úpisu se ocenění společnosti téměř denně zvyšovalo o několik mi­liard. Přesně na vrcholu sociální hy­sterie (pardon sociálních sítí) vkročila společnost do burzovní platformy NASDAQ.

Zakladatel společnosti Mark Zuckerberg a několik prvotních akcionářů si mohlo na své soukromé účty připsat první miliardy. Při vstupu na trh byla společnost oceněna více než 100 miliardami dolarů. Konečná emisní cena se nacházela na úrovni 38,00 USD. Od IPO uplynuly přesně tři měsíce. Akcie se nyní obchoduje za polovinu své emisní hodnoty. Současně se zdá, že humbuk o Fa­cebooku a sociálních sítích dosáhl svého vrcholu a nachází se na se­stupu. Realita se navrací.

Analytici začínají uznávat, že příjmy z reklamy jsou velmi omezené. Odborníky netěší ani skutečnost, že z obrovského množsví často sou­kromých údajů lze generovat ome­zené příjmy. Nelze se tedy divit, že stále více původních akcionářů Fa­cebooku chce firemní podíly vyměnit za hromadu hotovosti a akcie prodá­vá. Navzdory více než polovičnímu propadu je to pro tento typ investorů stále skvělý obchod. Například člen správní rady firmy Peter Thiel pokla­dá online­sítě za velmi „omezené“ a zbavil se svých akcií. Díky prodeji svého podílu zhodnotil původní inve­stici ve výši 500 000 USD, na více než jednu miliardu. A také 28-letý Dustin Moskovitz, spoluzakladatel Facebooku a dřívější spolubydlící Zuckerberga na koleji, musel ukojit svoji silnou touhu po penězích. Na trhu prodal cenné papíry v hodnotě 8,8 milionu USD.

Skutečné „vykešo­vání“ ale vypadá jinak. Moskovitz od IPO neprodal ani jeden kus akcie a stále ještě vlastní asi 133 milionu ak­cií. V následujících měsících vyprší u mnoha stávajích „starých“ akcionářů lhůta, po kterou se zavázali držet ak­cie Facebooku. Vzhledem k tomu, že euforie je u konce a jen neupoučitelní optimisté doufají v opětovný růst ce­ny akcií Facebooku do utopických výšin, je velmi pravděpodobné, že i v následujících měsících bude trh za­plaven miliony akciemi Facebooku. Proto očekáváme, že Facebook již nikdy nedosáhne tržní kapitalizace ve výši 100 miliard USD a také, že se dlouho neudrží aktuální úroveň ko­lem 19,00 USD.

Autor článku