Jak investuje Harvard

05.10.2012 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Harvard je nejbohatší univerzitou světa. Ovšem v posledním období jsou dosažené výnosy neuspoko­jivé. To se nyní má změnit. Obměnou také projde investiční strategie nadace Harvardu, prostřednictvím které alokuje desítky milliard dolarů na finančních a kapitálových trzích.

Před čtyřmi roky převzala správu 32 miliardové nadace Har­vard University manažerka Jane Mendillo. Ovšem od svého nás­tupu stále hledá vhodné investiční strategie, prostřednictvím kterých by překonala konkurenci a uma­zala alespoň část ztrát z období finanční krize. Poslední novinkou v její strategii je investice do lesní půdy.

V samotném nitru Brazílie vlastní nadace Harvardu rozsáhlé plantáže lesních porostů, zemědělské půdy a jiných přírodních zdrojů, které nyní již tvoří více než deset procent z celkových aktiv portfolia (tj. více než tři miliardy dolarů). Mendillo chce podíl této složky ještě zvýšit. Harvard již umazal téměř polovinu z deseti milliardové ztráty, které jsou díky finanční krizi nenávratně pryč. Ovšem Stanford, Columbia nebo Princeton dosáhly ještě lepších výsledků.

 Více se dočtete na stránkách Zertifikate Journal

Autor článku