Týden na komoditních trzích

08.10.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena WTI americké lehké ropy obchodované na burze New York Mercantile Exchange spadající do skupiny CME v průběhu minulého týdne mírně oslabila...

Ropa
Cena WTI americké lehké ropy obchodované na burze New York Mercantile Exchange spadající do skupiny CME v průběhu minulého týdne  mírně oslabila. Jednalo se o třetí po sobě následující týdenní pokles ceny černého zlata. Nejprve ropa oslabila na úroveň dvouměsíčního minima poté, co americké ministerstvo energetiky oznámilo, že denní produkce ropy ve Spojených státech v předešlém týdnu vzrostla o 11 tisíc barelů na celkových 6,52 miliónů, což je nejvíce od prosince roku 1996. Naopak denní poptávka ve stejném období oslabila o 0,3 % na 18,3 miliónů. Po čtvrtečním růstu ceny ropy o 4,1 %, souvisejícím s obavami z přerušení dodávek kvůli konfliktu mezi Tureckem a Sýrií, pak v průběhu páteční obchodní seance na burze Nymex ropa opětovně oslabila. Příčinou byly spekulace, podle kterých byl čtvrteční nárůst ceny černého zlata přehnaný. Ropa zmíněným poklesem reagovala také na prohlášení ropného ministra Saudské Arábie Ali al-Naimiho, podle kterého tato země, největší producent ropy v rámci organizace OPEC, nevidí problémy v případném navýšení denní produkce černého zlata.  Poslední obchodní seanci minulého týdne tak ropa uzavřela na hodnotě 89,88 dolarů za barel.

Káva Arabica
Na úroveň téměř dvoutýdenního minima oslabil v průběhu minulého týdne na burze ICE Futures U.S. prosincový futures kontrakt  kávy typu Arabica. Cena kávy klesla poté, co Somar Meteorologia v Sao Paulu uveřejnila předpověď pro následující týden, podle které by pěstitelské oblasti Brazílie, největšího světového producenta kávy, měly po desátém říjnu zaznamenat příchod srážek. Tato zpráva měla na trhy pozitivní dopad především proto, že v minulém měsíci byla většina kávu pěstujících brazilských regionů sužována suchem. Jednou z další příčin poklesu ceny zmíněné pochutiny je pokračující růst zásob kávy monitorovaných burzou ICE Futures U.S. Ty od počátku letošního roku vzrostly celkově o 45 procent na nejvyšší objem od června roku 2010. Pro pokles ceny kávy dále hovoří očekávání vyšší produkce kávy v Centrální Americe. Produkce v Columbii, jež je po Brazílii druhým největším pěstitelem zmíněného druhu kávy, by měla v letošním roce vzrůst na 1 milión pytlů a výstup v Hondurasu by se měl v letošním roce zvýšit oproti očekávání o 2,6 %. Výše zmíněné bylo v minulém týdnu příčinou oslabení kávy typu Arabica na burze ICE Futures U.S. o 9,95 centů na uzavírací cenu 168,10 centů za váhovou libru. 

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE