Ranní komentář pro 12.10.2012

12.10.2012 | , Cyrrus
INVESTICE


Americké trhy včera zavřely blízko otvíracích hodnot, když hlavní vzpruhou byla lepší zveřejněná data o žádostech na podporu v nezaměstnanosti, které dosáhly čtyřletých minim. Hlavní indexy skončily obchodování následovně: S&P +0,02%, Nasdaq -0,08%, Dow Jones -0,14%.

Během právě probíhajícího výročního zasedání mezinárodního měnového fondu zaznívají názory na aktuální vývoj v Evropě i ve světě. V podstatě jsou komentáře na Evropu pochvalné, i když v konkrétních bodech se liší. Tak například americký ministr financí Geithner zmínil, že Evropa je nyní silnější a je na správné cestě. Šéfka MMF Lagarde navrhla evropským představitelům, aby dali Řecku i Španělsku více času na řešení svých problémů a konkrétně k Řecku měla návrh, aby jim věřitelé povolili další haircut. Tuto myšlenku podpořil i kanadský ministr financí, naopak ministr financí Německa Schaeuble to rázně odmítl. Další (již třetí) haircut by totiž znamenal, že by se do něj musely zapojit i mezinárodní instituce, protože soukromým věřitelům po prvních dvou haircutech toho již moc nezbývá.

Čína s Japonskem usednou ke společnému jednacímu stolu, aby byl vyřešen spor ohledně ostrova Senkaku. Původně diplomatický spor vyústil v nepokoje u japonských továren a prodejen v Číně, z nichž některé musely dokonce přerušit výrobu či prodej. Na zprávu o jednání pozitivně zareagovaly zejména japonské automobilky Toyota, Honda a Nissan.

Dnes ráno přišla zpráva z úst šéfa fondu EFSF Reglinga, že bankovní unie s největší pravděpodobností nebude zavedena v původním termínu od začátku roku 2013, ale nejspíše až v jeho průběhu. Vzhledem k tomu, že trh s tak brzkým zavedením ani nepočítal, informaci považujeme za neutrální.


DNES OČEKÁVÁME:

Dnes z důležitých makrodat očekáváme pouze průmyslovou produkci v eurozóně v 11:00. Dále pak z USA přijdou data o spotřebitelské důvěře dle Univerzity v Michiganu v 15:55. Ve 13:00 bude své výsledky reportovat první velká americká banka JPMorgan. Výsledková sezóna se naplno rozjede až v příštím týdnu.

Celý ranní komentář ke stažení zde zde

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE