Německá automobilka BMW plánuje továrnu v Brazílii za 200 mil. EUR

23.10.2012 | , Fio banka
INVESTICE


Největší světový výrobce luxusních vozů Bayerische Motoren Werke bude investovat 200 mil. EUR do továrny v Brazílii. Hodlá tak využít...

...potenciál tamního trhu a zvýšit tržby.

Továrna by měla fungovat od roku 2014 a disponovat kapacitou 30 tisíc vozů za rok. Investiční plán vznikl na základě nových podnětů v automobilovém průmyslu a je výsledkem složité práce s brazilskými úřady v předchozích šesti měsících. Prodejní a marketingový šéf BMW Robertson uvedl, že cílem je dosáhnout prodeje 30 tisíc vozů a růst. Pokud bude poptávka silnější, BMW zvýší produkci.
Německé automobilky válčí s poklesem v Evropě a zpomalující Čínou. Hledají tak útočiště na rozvíjejících se trzích. Volkswagen oznámil úmysl vyrábět 150 tisíc aut v nové továrně v Mexiku a chystá se investovat miliardy i do Brazílie.
BMW oznámila záměr o výstavbu továrny v Brazílii v březnu 2011. Rozhodnutí bylo podpořeno změnou v brazilském daňovém zákonu. Firma spoléhá také na zvýšení poptávky díky přílivu investic do největší jihoamerické ekonomiky vzhledem k pořádání světového šampionátu ve fotbale v roce 2014 a letní olympiády o 2 roky později.
Úřad prezidenta Rousseffa oznámil snížení daní pro výrobce aut 4. října za účelem oživení průmyslu. Automobilky budou podle prezidenta investovat 22 mld. USD během následujících tří let.

Akcie (BMW) oslabují o 0,49 % na 61,18 EUR.
Konkurenční Volkswagen (VOW3) je níž o 1,04 % na 147,15 EUR.

Zdroj: Bloomberg


Rudolf Plachý
Fio banka, a.s.

Autor článku

Plachý Rudolf  

Články ze sekce: INVESTICE