Pegas Nonwovens: flash analýza za 3Q2012

22.11.2012 | , Cyrrus
INVESTICE


Podle očekávání byly dnešní kvartální výsledky v meziročním srovnání pozitivně ovlivněny vyšší produkcí a vyššími prodeji díky zapojení nové výrobní linky. Produkce společnosti se letos meziročně zvýšila o 18,4 % na 63,7 tis. tun a celkově tak čekáme, že se letos podaří vyprodukovat 86,7 tis. tun netkaných textilií. Znamená to tedy, že se produkce zvýší o 18 %, což se dá považovat za splnění odhadů společnosti, které doslova počítají s navýšením výroby o téměř 20 %.

Na úroveň EBITDA v uplynulém kvartálu příznivě zapůsobilo snížení cen polymerů na trhu a EBITDA marže se tak meziročně zvýšila o 1,1 pb. Nicméně v současnosti ceny polymerů opět rostou, což znovu zatlačí na marže v 4Q. Kvůli tomuto vývoji společnost očekává splnění svého celoročního cíle růstu EBITDA o 5-15 % yoy pouze na dolní hranici tohoto rozpětí. Vzhledem k situaci na trhu s polymery se ani nedalo čekat lepší vyjádření než potvrzení alespoň minimálního výhledu růstu.

Tradičně nejvíce volatilní položkou působící na nižší úrovně výsledovky jsou nerealizované kurzové zisky z přecenění některých rozvahových položek denominovaných v EUR (zejména bankovního dluhu a vnitropodnikové půjčky). Vzhledem k silnému posílení české koruny vůči euru během třetího čtvrtletí vykázala společnost 2,91 mil. EUR těchto čistých kurzových zisků. Proti nim ovšem působily čisté úrokové náklady 1,16 mil. EUR a tak byl pozitivní příspěvek čistých finančních výnosů 1,75 mil. EUR.

Stavba nové výrobní linky v Egyptě probíhá podle managementu v rámci stanoveného časového harmonogramu a v současnosti je tak instalováno výrobní zařízení. S náběhem na komerční výrobu se počítá již během 3Q 2013. Díky své kapacitě 20 tis. tun se při celoročním provozu nové linky zvýší celková výrobní kapacita společnosti o více než 20 %. Připomínáme, že v dlouhodobém plánu Pegas Nonwovens je vybudování i druhé výrobní linky v Egyptě v případě, že se tamní provoz osvědčí a bude dostatečná poptávka po jeho produkci.

Celkově vnímáme dnes představené výsledky jako neutrální, nicméně vzhledem k prozatímnímu nepříznivému vývoji cen polymerů v 4Q existuje riziko nedosažení ani na již velmi nízko očekávanou míru růstu celoroční úrovně EBITDA.

Kompletní flash analýza ke stažení zde. zde. (476,47 KB)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE