Kde hledat investiční příležitosti- Seřazení zemí podle Shillerova P/E

04.12.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Akciové trhy prochází v posledních několika letech turbulentním obdobím. Volatilita se zvyšuje a stejně tak i nejistota a nervozita investorů. …

Akciové trhy prochází v posledních několika letech turbulentním obdobím. Volatilita se zvyšuje a stejně tak i nejistota a nervozita investorů. Situaci navíc zhoršují intervence centrálních bank a jednotlivých zemí. Současná situace nutí investory hledat nejlepší příležitosti všude ve světě. Srovnání akciových trhů v jednotlivých regionech však bývá pro drobné investory často velmi obtížné, především díky absenci fundamentálních dat. V následujícím textu jsme se proto pokusili investorům situaci alespoň trošku ulehčit a naznačit, kde by mohli narazit na zajímavé investiční příležitosti. Srovnáváme jednotlivé akciové trhy z pohledu Shillerova P/E.

Shillerův ukazatel P/E je konstruován z aktuální ceny a průměrného zisku za posledních 10 let. Vyhlazuje tak extrémy, které mohou v jednotlivých letech nastat. Obecně lze říci, že ukazatel pomůže v rozhodování, zda jsou akciové trhy jako celek předražené či nikoliv. V závislosti na míře “předražení“ pak investor může upravit své dlouhodobé pozice. Obecně platí, že čím nižší hodnota, tím lépe.
 

Tabulka níže zachycuje akciové indexy jednotlivých zemí a hodnotu jejich Shillerova P/E. Hned na začátku je nutné upozornit, že se jedná pouze o velmi orientační tabulka, která by měla sloužit pouze jako velmi rychlé (a nepřesné) vodítko, které pomůže při výběru vhodných regionů, které stojí za hlubší průzkum. Samotný autor (Robert Shiller; Pozn. Původním autorem Benjamin Graham) konstruuje ukazatel výhradně pro americký akciový index S&P 500. Při aplikaci na zahraničním trzích narazíme hned na několik problémů. Jedním z nich je mnohdy nízký počet akcií v indexech, nedostatečná diverzifikace napříč odvětvími, akcie neodrážejí vývoj v dané ekonomice, vysoká koncentrace do několika málo titulů a ve výčtu by se dalo pokračovat. Dalším závažným problémem je samotný výpočet, při kterém nebyly zisky z předchozích let upraveny o inflaci. Obzvláště v případě některých rozvíjejících se trhů, které se v posledních několika letech potýkaly s vysokou inflací (např. Brazílie), budou výsledky značně zkreslené. Je proto vhodné se zaměřit pouze na indexy s nízkými ukazateli a indexy s vysokými hodnotami brát s velkou rezervou. Stejně tak je vhodné přikládat větší důraz na hodnoty v případě široce diverzifikovaných indexů (např. Indexy MSCI, Russell, dále pak S&P 500, FTSE 350, WIG, STXE 600, Nikkei 225, ASX 200 nebo TSX Composite).

Obrázek 1: Shillerův P/E (Zdroj: Colosseum, Bloomberg)


Z tabulky výše je patrné, že mezi nejzajímavější indexy patří v současnosti indexy v Evropě. Především pak akcie v Nizozemí, Řecku, Rakousku, Belgii, Maďarsku, Francii, Španělsku, Finsku, Portugalsku, Rusku nebo Polsku. V případě řady zemí však značnou část indexů tvoří finanční společnosti. Zisky z minulosti, které byly dosaženy díky vysoké finanční páce, se v nejbližších letech s největší pravděpodobnosti opakovat nebudou (především díky nové regulaci, která neumožňuje takto vysokou finanční páku). Proto je při vyhodnocování potřeba být opatrný. Evropa však v současnosti stojí díky jednociferným hodnotám ukazatele Shiller P/E rozhodně za pozornost.

Zajímavý je pohled na široce diverzifikované indexy (obrázek 2). Mezi nejlevnější patří index MSCI EAFE nebo MSCI EM. Naopak k nejdražším americký Russell 2000, který obsahuje akcie small-caps v USA. Hodnota Shillerova P/E v případě globálních akcií (MSCI World) se pohybuje na úrovni kolem 18,5. Akcie z tohoto pohledu nejsou nijak zvlášť levné. Atraktivní k nákupu jsou na jednociferných hodnotách, případně na nízkých dvouciferných hodnotách. Z obrázku 3 vyplývá, že pokud hodlají drobní investoři nakoupit široce diverzifikované akciové portfolio (např. pomocí akciových ETF), potom se jako atraktivní jeví stále akcie na rozvíjejících se trzích (MSCI EM index).

Obrázek 2: Shillerův P/E (Zdroj: Colosseum, Bloomberg)

Pro zajímavost uvádíme výsledek výzkumu společnosti Vanguard, která se zabývala schopností jednotlivých indikátorů predikovat budoucí zisky akcií v období 1926-2011. Jako nejspolehlivější ukazatel vyhodnotila právě Shillerův P/E. Ani on však nezískal podle Vanguardu nijak přesvědčivé výsledky. Nutno podotknout, že firma Vanguard patří mezi největší finanční společnosti, které se zabývají ETF a prosazují především pasivní způsob investování pomocí indexových fondů či ETF. Výsledky jsou někdy až úsměvné.

Obrázek 3: Schopnost jednotlivých indikátorů predikovat budoucí zisky akcií (Zdroj: Vanguard)
 

(Pozn. Pro zvětšení klikněte na obrázek)


 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE