Aktuální situace na trhu se zemním plynem – výhled EIA z prosince

12.12.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena zemního plynu pokračuje ve střednědobém růstovém trendu. V průběhu listopadu byla otestována rezistence na úrovni 4 dolarů, kterou se plynu …

Cena zemního plynu pokračuje ve střednědobém růstovém trendu. V průběhu listopadu byla otestována rezistence na úrovni 4 dolarů, kterou se plynu nepodařilo prolomit a komodita zamířila k jihu. Aktuální cena je 3,41 dolaru. Fundamentální situací se podrobněji zabývá pravidelný měsíční report EIA (U.S. Energy Information Administration).

Obrázek 1: Cena plynu upravená o efekt rolování (Zdroj:CSI)


Spotřeba

Hurikán Sandy, který zasáhl Spojené státy na přelomu října a listopadu, nijak významně neovlivnil úroveň spotřeby plynu. EIA očekává celkovou spotřebu zemního plynu v USA v roce 2012 na úrovni 69,7 miliardy stop kubických denně (Bcf/d), což je o 3,2 Bcf/d (4,8 procenta) více oproti předchozímu roku. Spotřeba při výrobě elektrické energie by měla vykompenzovat pokles komerční spotřeby. V roce 2012 by se měla zvýšit o 21,3%, především díky nízkým cenám plynu. V roce 2013 bychom měli být svědky poklesu o 10,4% na 22,6 Bcf/d. Celková poptávka po plynu by se měla v roce 2013 mírně snížit. National Oceanic and Atmospheric Administration očekává teploty v průběhu letošní zimy poblíž normálních úrovní.

Produkce a importy

V roce 2012 by se celková produkce měla pohybovat na úrovni 69,2 Bcf/d. V září se produkce pohybovala na úrovni 69,4 Bcf/d, což bylo o něco více než v lednu 2012. Zároveň se však jedná o nejvyšší produkci od roku 1973, a to i přes klesající počet aktivních vrtů. Statistiky společnosti Baker Hughes odhalily, že množství aktivních vrtů propadlo z hodnoty 811 na počátku roku na aktuálních 417 (k 7.12.2012), což je pokles o 48,6 procenta. Celková produkce by se v roce 2013 měla pohybovat na úrovni 69,6 Bcf/d.

Zvyšující se produkce v USA vytlačuje zahraniční importy, které by v roce 2012 měly poklesnout 0,2 Bcf/d (2,8 procenta). K poklesu dovozů přispěla i teplá zima. V roce 2013 by se importy měly mírně zvýšit. Dovozy LNG by se v roce 2012 i 2013 měly pohybovat na úrovni kolem 0,5 Bcf/d.
Obrázek 2: Množství aktivních vrtů v USA (Zdroj: Baker Hughes )


Obrázek 3: Produkce plynu v USA – od prosince 2012 odhad EIA (Zdroj: EIA)


Obrázek 4: Spotřeba plynu v USA – od prosince 2012 odhad EIA (Zdroj: EIA)


Obrázek 5: Celková nabídka plynu v USA – od prosince 2012 odhad EIA (Zdroj: EIA)


Obrázek 6: Spotřeba a celková nabídka plynu v USA – od prosince 2012 odhad EIA (Zdroj: EIA)


Zásoby

Zásoby plynu se ve Spojených státech na počátku zimního období pohybovaly blízko rekordních úrovní. K 30. listopadu byly 3804 Bcf. Ve stejném období minulého roku se nacházely na úrovni 3837 Bcf. V současnosti jsou o 4,6% výše oproti pětiletému průměru. V průběhu roku byly přírůstky zásob poměrně nízké. Za rekordními hodnotami stojí primárně vysoká úroveň na konci roku 2011.

Cena

EIA očekává průměrnou spotovou cenu plynu v roce 2012 na úrovni 2,78 dolaru za MMBtu. V roce následujícím by se měla pohybovat na úrovni 3,68 dolaru za MMbtu.

Situace na trhu s plynem je stabilní a zlepšuje se jen velmi pozvolna. Množství aktivních vrtů se snižuje, importy jsou nadále na nízkých úrovních. Zásoby se sice pohybují blízko rekordních úrovní, nicméně začínají pozvolna klesat. Teploty by v průběhu letošní zimy měly být oproti minulému roku nižší, což by se mělo pozitivně projevit i na úrovni zásob. Největším rizikem je zpomalování americké ekonomiky, počasí a úroveň produkce. Z pohledu technické analýzy se plyn nachází na důležitých supportech na úrovni dolního okraje uptrendového pásma. 200denní klouzavý průměr stagnuje, přičemž cena se nad průměrem nedokázala udržet. V následujících dnech bude zcela zásadní, zda plyn prolomí uptrendovou linii. Pokud ano, potom lze v nejbližších týdnech a měsících očekávat pohyb v rámci širokého obchodního pásma. Pokud by linie byla udržena, potom by s největší pravděpodobností došlo k otestování rezistence na úrovni 4 dolarů.
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE