Týden na komoditních trzích

31.12.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Čtyři obchodní seance minulého týdne znamenaly pro nejaktivnější futures kontrakt WTI americké lehké ropy období růstu na dvouměsíční maxima...

Ropa
Čtyři obchodní seance minulého týdne znamenaly pro nejaktivnější futures kontrakt WTI americké lehké ropy období růstu na dvouměsíční maxima. Stalo se tak poté, co dolar oslabil vůči euru a zároveň Prezident Obama oznámil opětovný návrat k jednacímu stolu ve věci tzv. fiskálního útesu. Rád by vyjednal dohodu s Republikány týkající se rozpočtových škrtů a zároveň zvýšení daní, aby byly zajištěny vyšší příjmy státního rozpočtu. Doposud se po měsících dohadů nepodařilo v této věci dojít ke shodě. Určitý vliv na růst ceny ropy mělo i zadržení členů teroristické buňky, která plánovala ve Spojených Arabských Emirátech útoky. Zmíněné bylo v předešlém týdnu důvodem skutečnosti, že WTI americká lehká ropa na burze New York Mercantile Exchange spadající do skupiny CME uzavřela poslední obchodní seanci na úrovni 90,80 dolarů za barel.

Dřevo
Na nejvyšší hodnotu za posledních více než šest let vzrostla v minulém týdnu na burze Chicago Mercantile Exchange cena nejaktivnějšího futures kontraktu na dřevo. Březnový futures kontrakt tak reagoval na pokles zásob zapříčiněný vysokou poptávkou po dřevu ze strany Číny. Podle prohlášení Scotiabank Group v Torontu hodlá Čína v průběhu roku 2013 v reakci na již šest let pokračující uzavírky dřevozpracujících podniků v Severní Americe vystavět robustní zásoby zmíněné komodity, čímž dojde k dalšímu poklesu již teď nízkých zásob dostupných ostatním zájemcům. Futures na dřevo posílil v minulém týdnu také v reakci na listopadový nárůst spotřebitelských výdajů a nárůst počtu stavebních povolení ve Spojených státech, jejichž objem dosáhl podle vládních údajů úrovně čtyřletého maxima. Výše zmíněné bylo v minulém týdnu důvodem nárůstu ceny stavebního dřeva na burze CME o 2,75% na uzavírací cenu 384,80 dolarů za tisíc stop. Futures na stavební dřevo současně v letošním roce zaznamenal největší roční nárůst ceny od roku 1993.

Colosseum a.s. 
Robert Černík

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE