Do japonské ekonomiky nateče dalších 5 miliard dolarů

07.01.2013 | , BOSSA
INVESTICE


V Japonsku se nově zvolená vláda chystá na své první kroky k oživení upadající ekonomiky. Už si na to vyhradila i 5 miliard dolarů. Vláda chce pomocí těchto peněz nastartovat hlavně podnikatelské prostředí.
Nový premiér Shinzo Abe si předsevzal oživení ekonomiky jako svou hlavní prioritu ve volbách, které proběhly minulý měsíc, kde dokázal získat významnou většinu se svojí stranou LDP (liberálně-demokratická strana). Abe chce ekonomického oživení dosáhnout agresivním uvolňováním monetární politiky a zvýšenými fiskálními výdaji.
Rozvojová banka Japonska tak bude řídit nový program půjček v hodnotě 150 miliard jenů, který má dopomoci japonským společnostem zpátky na technologické výsluní.
Mezi nová opatření by mělo patřit i vytvoření fondu u „Japonské banky pro mezinárodní spolupráci“, který bude spravovat 200 miliard jenů. Peníze by měly sloužit k lákání nových investorů do země vycházejícího slunce.
Dále by mělo být vyhrazeno 83 miliard jenů na půjčky s nízkou úrokovou sazbou pro menší podnikatele.
Strana LDP již tento balíček opatření schválila a očekává se, že vláda toto schválení potvrdí do konce týden.
Plány o zvyšování výdajů se však nelíbí spoustě ekonomů, kteří upozorňují na vysoký veřejný dluh japonské ekonomiky, který je jeden z největších mezi vyspělými ekonomikami (podíl dluhu k HDP je 211 procent). Japonskou ekonomiku momentálně nejvíce trápí deflace, která zemi sužuje už dvě desetiletí.
Americký dolar dále posiluje proti japonskému jenu. Cena se v pátek dostala na dvou a půl letá maxima, když překonala cenu 87,50. Na denním grafu nejsou zatím vidět žádné náznaky nějaké hlubší korekce trendu. Většina obchodníků počítá s růstem ceny USD/JPY až k úrovni 90,00.




Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE