Americko-holandská fúze přepravců se nekoná

14.01.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Zatímco výsledková sezona ve Spojených státech se už naplno rozjela (a zatím vcelku úspěšně), Evropa nebo Asie si vypomáhají jinými událostmi. Čínské akcie (zvláště index v Šanghaji) dnes vzrostly přes 3 % při zprávách, že čínský finanční regulátor zvažuje povolit zahraničním investorům vyšší podíl investic v čínských cenných papírech denominovaných v jüanech. Největší nárůsty zaznamenaly makléřské firmy, kterým by to přineslo nárůst zisků. Jedná se o další důkaz, že se čínská vláda snaží více podpořit kapitálový trh.

V Evropě se o rozruch postarala nizozemská přepravní společnost TNT Express. Zhruba před necelým rokem se cena jejich akcií pohybovala okolo 6,3 EUR, když v tu chvíli dostala nabídku na převzetí od svého konkurenta, americké UPS, která Holanďanům nabídla 5,2 miliardy EUR (134 mld. CZK). TNT je č. 2 v Evropě, hned po německé DHL ze skupiny Deutsche Post. Americká UPS by si akvizicí TNT pojistila svou pozici největšího přepravce na světě, stala by se i jedničkou v Evropě a získala by významný přístup na trhy Asie a Latinské Ameriky. Od té chvíle se akcie TNT pohybovaly okolo 9,5 EUR až do dnešního dne, kdy klesly o -42 % na 4 až 4,85 EUR. Propad je dán blokací smlouvy o fúzi, kterou neschválila Evropská komise. Pro investory to může být zajímavá příležitost, neboť TNT Express je zdravá společnost bez dluhů a za případné neuskutečněné převzetí zinkasují 200 mil. EUR. Ty mohou použít např. na vyšší dividendy. Do jisté míry situace okolo TNT připomíná nyní akcie Rhön Klinikum (-0,5 % na 15 EUR), které také aktuálně patří mezi nejzajímavější akcie ke spekulaci na převzetí.

Na pražské burze i přes počáteční optimismus Erste Group Bank (dnes i 682,40 CZK, nakonec závěr -0,3 % na 671 CZK) a jiných se příliš kupci neukazovali a stále klesající ceny silové elektřiny na burze v Lipsku (-0,85 % na 43,8 EUR/MWh) srážejí dolů ČEZ (-2 % na 645 CZK). Těžební společnost NWR (-4,5 % na 94,60 CZK) také nepotěšila své akcionáře, když nesplnila loňské cíle, a ceny koksovatelného uhlí budou podle jejich komentáře ještě pod tlakem.

Investoři nyní budou bedlivě očekávat výsledky významných amerických firem, které nás čekají od 16. ledna (např. JPMorgan, Goldman Sachs, eBay). Prozatím reportovalo 27 firem z S&P 500 a u 80 % z nich došlo k překvapení na úrovni čistého zisku a u 70 % na úrovni tržeb. Případné zklamání může velmi rychle způsobit výběr zisků především z bankovního sektoru.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE