ZertifikateJournal 1/2013: Soumrak životního pojištění

15.02.2013 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Nízké úrokové sazby nejsou destruktivní pouze v bankovním sektoru, ale stále více se neblahé účinky začínají projevovat také v segmentu pojišťovnictví.

Velmi problematická je v současnosti situace u životního pojištění, které trpní nízkými úrokovými sazbami mnohem více, než je všeobecně známo. Německá ratingová agentura Assekurata, prezentovala počátkem roku výsledky svého průzkumu, které jsou velmi zdrcující. Ratingová agentura varuje všechny spotřebitele, že životní pojištění má před sebou velmi těžké roky a výnosy by mohly i nadále klesat.

Velké poklesy prodejů lze očekávat u distribuce klasického životního pojištění s garantovaným výnosem. Úročení privátních důchodových pojištění se v současnosti pohybuje na úrovni historikých minim. Od ledna 2013 je garantovaná úroková sazba je pouze na úrovni 1,75 procenta. Přitom do konce loňského roku, činila úroková míra 2,25 procenta. Dříve nebo později budou poskytovatelé životního pojištění muset přiznat, že nejsou schopni vyplatit slibované úročení a tudíž nedostojí svým závazkům. Jaká budou řešení? Podobně jako ve Velké Británii se začnou nabízet penzijní produkty bez garantovaného výnosu.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

Autor článku