Prognóza Evropské komise, reakce Kalouska

22.02.2013 | , Fio banka
INVESTICE


Deficit veřejných financí by neměl překročit hranici 3 % HDP. Ministr financí tak reagoval na ekonomickou prognózu Evropské komise, která...

...očekává schodek českého rozpočtu ve výši 3,1 % HDP.

Většina evropských států by dle prognózy měla v tomto roce snižovat výši deficitu veřejných financí navzdory pokračující recesi. Agregátní rozpočtový deficit v eurozóně by měl poklesnout na 2,8 % HDP z 3,5 %. Státy eurozóny konsolidují své veřejné finance, aby získaly zpět důvěru finančních trhů po nadměrných vládních výdajích, bublinách na realitním trhu a ztrátě konkurenceschopnosti. Tyto faktory vedly k spuštění dluhové krize, která poslala evropskou ekonomiku do recese.

Dle prognózy Evropské komise ekonomika eurozóny neporoste do roku 2014. Evropská komise zhoršila ekonomický výhled. HDP eurozóny by měl v tomto roce poklesnout o 0,3 % poté, co hospodářství eurozóny měřené růstem HDP pokleslo v minulém roce o 0,6 %. V listopadu se pro rok 2013 ještě odhadoval mírný růst o 0,1 %. Slabší než očekávaný vývoj v čtvrtém kvartálu 2012 posunul dle prognózy počátek oživení ekonomiky do poloviny roku 2013. Pro rok 2014 předpovídá Evropská komise, že hrubý domácí produkt poroste o 1,4 %.

Zlepšená situace na finančních trzích je v kontrastu s absencí růstu úvěrů a slabšího krátkodobého výhledu ekonomické aktivity. Zvláště znepokující je pak situace na pracovním trhu. Nezaměstnanost v eurozóně by měla v tomto roce vyrůst na 12,2 %, tedy na více než 19 milionů nezaměstnaných lidí. Veřejné výdaje ani spotřeba domácností k růstu HDP letos nepřispějí, naopak budou ekonomiku dále brzdit.

Výhled Evropské komise zvyšuje možnost dalšího snížení úrokových sazeb ze strany ECB, aby podpořila ekonomiku snížením nákladů na úvěry. Růst indexu spotřebitelských cen je pro rok 2013 ve zprávě očekáván ve výši 1,8 %. Další snížení hlavní úrokové repo sazby ze současných 0,75 % se tak nabízí.

Prognóza Evropské komise je mírně pesimističtější než zpráva MMF, která očekává kontrakci evropské ekonomiky o 0,2 %.

Euro na zveřejněnou prognózou zareagovalo poklesem.

Zdroj: Reuters


Lukáš Brodníček
Fio banka, a.s.

Autor článku

Brodníček Lukáš  

Články ze sekce: INVESTICE