ZertifikateJournal 3/2013: Amazon.com - Velký výprask

04.03.2013 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Globální internetová společnost Amazon.com nemá u našich německých sousedů na růžích ustláno. Německá veřejnoprávní televize ARD odhalila ve svém dokumentu, že ve vánočním období zaměstnávala tato společnost smluvní „námezdní“ pracovníky ze zahraničí, které nejen že špatně platila, ale navíc byl doslova každý jejich krok hlídán soukromou bezpečnostní agenturou. Navíc poté, co jejich práce již nebylo třeba, byli velmi rychle deportováni zpět domů.

Rozčarování německého obyvatelstva bylo značné. Němci na protest začali rušit své účty u Amazonu a docházelo k bojkotu nákupů. K protestu se připojilo i několik dodavatelů, kteří se společností Amazon ukončili spolupráci. Na tuto bouři nevole společnost Amazon rychle zareagovala oznámením, že ukončila spolupráci s tolik kritizovanou bezpečnostní agenturou a prověřuje zlepšení podmínek v německých expedičních zařízeních. Další opatření prý budou brzy následovat. Popravdě řečeno koncernu nic jiného nezbývá. Musí se pokusit opět získat ztracenou důvěru klientů a doufat, že opět začnou nakupovat u Amazonu v dřívějších objemech. Podle aktuálních zvyklostí se zdá, že se především jedná o problém, se kterým se lze často setkat právě u našich německých sousedů. Proč tomu tak je, je poměrně těžké odpovědět.

Podobné problémy jsou s velkou pravděpodobností také v jiných evropských zemích. Příčinou je patrně nízká úroveň osvěty a s největší pravděpodobností také výrazně vyšší „práh bolesti“ u zaměstnanců v jiných zemích. Další z důvodů může také být tlak zákazníků a jejich velká očekávání. Německý dodavatel chce zajistit také svým klientům obvyklý servis – rychlé doručení i ve vánočním čase. To se však nesmí dít na bedrech zaměstnanců. A už se to taky asi nestane, protože Amazon bude v následujících měsících pod drobnohledem veřejnosti. Jakékoliv porušení pravidel povede k ještě většímu poškození dobré pověsti. Akciový kurz amerického koncernu na „německý problém“ nijak nereagoval. Hlavním tématem tohoto vydání ZJ jsou právě velké internetové společnosti jako je Amazon. Zde trh nabízí zajímavý výnos ve formou bonus certiifkátu.

 

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

 

Autor článku

Martin Svoboda